На 1 юли 2015 г. Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 14 лица за престъпление по чл.164, ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война).  На съд са предадени Ахмед Муса, на 40 г., от гр. Пазарджик, Ангел Симов (Айри), на 39 г. от гр. Пазарджик, Стефан Александров (Сюлейман), на 31 г., от Пазарджик, Светослав Манчев (Зекерия), на 33 г., от гр. Пазарджик, Ерджан Смаил, на 33 г., от гр. Пловдив, Стефан Димитров (Тафик), на 31 г., от гр. Асеновград, Александрина Ангелова (Мелекшен), на 30 г., живуща в с. Старцево, общ. Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 43 г. от гр. Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 37 г., от от гр. Пловдив, Александър Иванов (Банго), на 37 г., от гр. Пловдив, Орхан Бързак (Мазгала), на 40 г., от гр. Пазарджик, Райко Карталов (Ремзи), на 31 г., от гр. Пазарджик, Ненко Щерев, на 36 г., от гр. Пловдив и Веселин Стефанов (Вайдин), на 28 г., от гр. Пазарджик.

 

Срещу Ахмед Муса е повдигнато обвинение, че от ноември 2013 год.  до ноември  2014 год. в градовете Пазарджик, Пловдив и Асеновград  е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез електронната система Интернет, чрез организиране превод, издаване и разпространяване на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване)  – текст и разяснение ,  издателство “Фуркан” на български език, както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката т.е. изправен и насочен нагоре показалец,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. При условията на продължено престъпление в периода ноември 2013 год. до 25 ноември 2014 год.   в гр. Пазарджик,  чрез слово в джамията „Абу Бекир” и посредством профил в Интернет сайтаhttp://www.facebook.com с никнейм  „аhmed.musa.5496 „ , чрез снимка на фона на знамето на „Ислямска държава”,  е пропагандирал за война в нарушение на чл. 20 т.1. от Международния пакт за граждански и политически права на ООН, ратифициран с  Указ № 1199/1970г. на Президиума на НС, който гласи, че “всяка пропаганда на война се забранява със закон”.

 

Срещу Ангел Симов е повдигнато обвинение, че от октомври 2013 год.  до 25.11.2014 г. в град  Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово,  организиране разпространяването на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение”, издателство “Фуркан” на български език,  както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец /,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Посредством профил в интернет и чрез видеоклип на фона на знамето на „Ислямска държава”, както и чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава” на сватба ,  е пропагандирал за война  в нарушение Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

 

Срещу Стефан Александров (Сюлейман) е повдигнато обвинение, че от ноември 2013 год.  до 25.11.2014 год. в град Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа, чрез съхраняване на 1012 бр., с цел  разпространяване и продажба на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение ” ,  издателство “Фуркан” на български език, както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец /,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Посредством профил в Интернет, чрез колаж с негова снимка и на Осама бин Ладен , както и чрез носене на бяла и черна памучна тениска и  спортна шапка  с логото на „Ислямска държава”, чрез лепенки с логото на “Ислямска държава” , поставени на л.т.а. “Форд Транзит”, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

 

Срещу Светослав Манчев (Зекерия) е повдигнато обвинение, че от март  2013 г.  до 25.11.2014 г. в градовете Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространяване на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение ” ,  издателство “Фуркан” на български език, както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката – изправен и насочен нагоре показалец,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. При условията на продължено престъпление, посредством профил в Интернет сайт, чрез  лични снимки със  знамето на „Ислямска държава” ,  чрез снимка на дете, с поставена  черна лента с  муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на „Ислямска държава“  е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

 

Александрина Ангелова е обвинена, че от ноември  2013 год.  до 25.11.2014 год. в град  Пазарджик и село Старцево, обл. Смолян е проповядвала омраза на религиозна основа чрез  превод и разпространяване на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение ” ,  издателство “Фуркан” в превод на български език, изразяваща се във верска нетърпимостПри условията на продължено престъпление в периода  от юни 2014 година  до 25.11.2014 год.  в с.Старцево ул. “Кольо Фичето” № 26 обл. Смолян , чрез осигуряване и излагане на показ на знаме с логото на „Ислямска държава”  в помещение към джамията на същото село,  е пропагандирала за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

 

Стефан Димитров, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, чрез муджахидински жест с показалеца на ръката / изправен и насочен нагоре показалец /, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма, както и пропагандиране на война в нарушение на международен пакт чрез използване на различни видове атрибути.

 

Александър Иванов при условията на продължено престъпление в периода м. май 2014 год.  до 25.11.2014 год.  в гр. Пловдив, чрез осигуряване и излагане на показ на три броя знамена с логото на „Ислямска държава”  в месчита нв гр.  Пловдив, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН. На 25.11.2014 год.  в гр. Пловдив  е държал огнестрелно оръжие, бойна пушка „Щайер – Манлихер” модел „М95” и  боеприпаси  за същото огнестрелно оръжие в два пълнителя  с девет броя патрони 8 мм, без да има за това надлежно разрешение.

 

Ерджан Смаил е обвинен за това, че от януари 2014г. до 25.11.2015г. в гр. Плаовдив е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, чрез организиране на проповедите на Ахмед Муса Ахмед в месчитите в гр. Пловдив, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен  и насочен нагоре/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Чрез слово, чрез продажба на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „ислямска държава“, включително съхраняване в дома си в гр. Пловдив на два броя знамена с логото на „ислямска държава“ и излагане на видно място на знамената в месчита в гр. Пловдив, чрез снимка пред разпънато зелено знаме с надписи на арабски, еднакво със знамената на екстремистките радикални организации, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

 

Обвинителният акт е от 134 страници с допълнителни приложения, разпитани са 48 свидетели, в това число и такива със скрита самоличност, по досъдебното производство са извършени множество експертизи, сред които в областта на политологията, социологията, историко-лексикологочина и компютърни експертизи.

 

Спрямо Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев  и Веселин Стефанов  е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и към момента са преведени в Затвора Пазарджик.

 

Стефан Димитров и Александрина Ангелова са с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 5 000 лв.

 

Разследването е приключило в 7 – месечен срок.