Световната културна общественост отбелязва днес 150 години от издаването на „Алиса в страната на чудесата“. Невероятната книга на Луис Карол от моето детство бе с илюстрации от Петър Чуклев.

04alisa

Най-омагьосващата приказка, която днес навършва век и половина плени света и го озадачи с историята си като падна в заешка дупка и се озовава в приказен свят, населен със странни същества като Лудия Шапкар, Чешърския котарак, Мартенския заек, Бялата и Червената кралица. В романа си Луис Карол остроумно смесва логично и нелогично, чаровно заиграва с думи и пространства, майсторски разплита границата и представите за реално и нереално.

Колекционерското издание, което преди няколко години направи издателство „Христо Г.Данов“ и все още може да се намери в „Хеликон“ е илюстрирано от един от най-изтъкнатите съвременни илюстратори- художника Ясен Гюзелев – „една от най-блестящите визуални интерпретации на „Алиса“. /Американско списание за научна фантастика и фентъзи Locus/. В момента в Пазарджик тече изложбата на илюстратора, която бе открита на 9-ти юни и ще бъде отворена до девети юли.

04yasen alisa

„Моят визуален превод на тази история почива върху някои творби на холандския художник Ешер. Доразвих някои от идеите му за сюрреалистичното пространство, обогатих ги с елементи от стила на ренесансовите фрески в църковните интериори“ /Ясен Гюзелев/

04yasen alisa5
Авторитетният германски всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ пише: „Сигурно е съкровена мечта на всеки един илюстратор да направи илюстрациите към „Алиса в Страната на чудесата“. Българският художник Ясен Гюзелев ни показва картини от „Алиса“, които се леят на широкоформатните страници на илюстрованата книга като последователности от един сън. През един охра-филтър, който прави всичко леко разфокусирано и едрозърнесто, наблюдателят вижда все нови перпективи на сценичното действие – веднъж неговата гледна точка е твърде високо, друг път той е съвсем мъничък сред великански същества и уреди. По този начин действието изглежда като една безтегловна камера, която се движи свободно през пространството и времето, точно като самата Алиса.

04yasen-alisa2
Ясен Гюзелев се е оставил да бъде напълно обладан от кошмарната страна на историята, но не я е представил размазано, а напротив – педантично точно. Неговите сцени имат ефект на увличане (засмукване), както той ни е познат от сънищата за падане и летене, от които ни побиват тръпки.“

04yasen-alisa3
Книги, илюстрирани от Ясен Гюзелев, са излизали в Италия, Германия, Великобритания, Япония, Португалия, Япония, Корея и много други държави, а най-известното му произведение – „Алиса в страната на чудесата“ от 2002 г., е издадено на седем езика.

„Докато човек, особено съвременният човек, се опитва непрекъснато как да свърши една работа по-бързо, аз вървя по обратния път – търся само качеството, търся продукта който знам, че трябва да направя, независимо колко единици време ми струва… Почти никога не използвам една и съща техника, едно към едно с предишния си проект. Всяка нова работа я виждам по различен начин и тя изисква ново намиране. Това не е самоцелно. Винаги ми се е струвало, че ако тръгна да работя рутинно, някак си ще стана безинтересен на себе си, а и на другите със сигурност.“ – споделя Ясен Гюзелев.

04yasen

Този подход и брилянтното рисуваческо умение са оценени от издателите и читателите. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Спечелил е „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“ и ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр. Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010).