До Председателя на Главна прокуратура – София

До Председателя на Окръжна прокуратура – Пазарджик

До Председателя на ВСС – София

До програма „Достъп до информация”

ДЕКЛАРАЦИЯ

От  главните редактори на електронните медии в Пазарджик – pa-media.net, pa1.bg, videlnabg.com, pz-info.com, pzdnes.com

От главния редакатор на вестник „Пазарджишка Марица”

От главния редактор на вестник „Знаме“

От главния редактор на телевизия „Телекабел” – Пазарджик

Местните медии, които ние представляваме са основен фактор за информиране на местната общност. Това, което наложи написването на тази декларация е фактът, че за пореден път бяхме пренебрегнати за сметка на националните телевизии и преса, като на 2 юли не бяхме известени за пресконференцията, която бе дадена от Окръжна прокуратура – Пазарджик, по повод на новообразуваното дело срещу 14 поддръжници на „Ислямска държава” от Пазарджик.

Пресконференцията се е състояла в кабинета на прокурор Недялка Попова, като там е присъствала и началничката на Окръжната следствена служба в Пазарджик. За пресконференцията са били известени Нова телевизия и БТВ, кореспондентите на БТА, вестник „24 часа” и БНР.

По неведоми пътища за събитието чули колеги от „Пазарджишка Марица” и радио „Фокус”. Така те също успели да чуят изявлението на представителите на Окръжна прокуратура и Окръжната следствена служба.

Останалите местни медии научиха за събитието от комюникето на БНР, както и от семпли телевизионни репортажи. Съгласете се, че е нелепо медии, които покриват над 50 000 души, от общо 111 100 в общината, да научават за пазарджишко събитие от националните медии.

Говорителката на Окръжна прокуратура – Пазарджик заяви, че е научила за пресконференцията петнадесет минути преди нейното провеждане в 12.30 ч. Тъй като екипът на едната от двете национални телевизии закъснял, се наложило да получи информация след пресконференцията, сиреч индивидуално изявление, което по принцип е табу за местните медии. Когато се поинтересувахме  в София, защо Вашата пресслужба не е уведомила местните медии, щом е организатор на събитието, ни отговориха, че те не разполагат  с мейли и телефони на тукашните журналисти.

Което поражда въпроса – съществува ли добър синхрон между вашите служители оторизирани да представляват Прокуратурата пред медиите?

Вторият въпрос е – невъзможно ли е да се съберат няколко мейла и телефона, които фигурират в сайтовете на всички нас?

Третият въпрос е – кой и защо е решил, че националните медии са по-важни от нас, които ежедневно отразяваме събитията в Пазарджик и региона?

На пръв поглед фактът не  е съществен, но смятаме, че е редно когато се провежда пресконференция от общонационално значение,  за него наред с националните да бъдат информирани  и тукашните медии. Крайно време е да се спре неглижирането на местните медии от страна на държавните институции. За пореден път сме свидетели на това как се фаворизират няколко централни медии, обаче.

Радикалният ислям е сериозна заплаха за целия свят, включително и за България, и е груба грешка да се омаловажава с полувицове от рода на „Ти циганин революционер виждал ли си?!”. Фанатизмът не бива да се подценява във всичките му форми. В противен случай след няколко години, а може би и много по-рано, ще се чудим откъде ни е дошло и пак ще се сетим за родната поговорка „Като се обърне каруцата, пътища много”.

Никой не печели от неглижирането на хора, които искат да помогнат. Защото, ако тази практика на държавните институции продължава, подценяваните, един по един ще спрат да се интересуват от професионалната дейност на тези, които се отнасят към тях по този начин. А другите, на които се разчита да си свършат работата, може да нямат капацитета или желанието да го направят . Крайно време е, в частност, правораздавателната и правоохранителната власти да се научат да комуникират с медиите изобщо. В противен случай ще продължават да бъдат неразбрани.