Кметът на Пещера – Георги Козарев преминава във втория етап на конкурса организиран от kmeta.bg, като крайната цел е да се определят най-добрите градоначалници за общо единадесет категории.

Георги Козарев продължава състезанието в три от тях – „Съхранение на история и култура“ и „Пълноценна жизнена среда“ и „Ефективно управление на европроекти“.

Кметът на Лесичово – инж. Серьожа Лазаров е с номинация в категория „Иновации, наука и образование“, на Белово инж. Костадин Варев в „Развита инфраструктура“, на Батак – Петър Паунов в „Здрави жители“, на Стрелча – Иван Евстатиев – в категория „Кмет на годината 2011-2015 г.“

Порталът на българските общини Kmeta.bg oрганизира за трета поредна година надпреварата „Кмет на годината“, която от днес навлиза в своя втори етап.

С цел да бъде максимално обективно оценяването на кметовете, в тазгодишното издание на конкурса бе създадена уникална платформа – godina.kmeta.bg. На нея, в първия етап на надпреварата, гласуваха над 100 000 души! Така бяха излъчени най-добрите кметове във всички 11 от 12-те категории.

Гласуването в категорията „Кмет на гражданите“ не се изменя, а остава свободно от началото на вота на платформата до връчването на наградите на 11.09. в хотел „Маринела“ в София.

Днес започна вторият етап на конкурса. В него всеки, навършил 18 години, може да гласува за своите фаворити ТУК.

През тази година “Кмет на годината“ е с различен регламент за номиниране и начин на гласуване. Кметовете ще се оценяват за постигнатото от тях през целия им мандат – 2011 – 2015г. Освен това, всички 264* общини ще бъдат разграничени според тяхното население: „малки“ – до 20 000 души, „средни“ – между 20 000 и 50 000 души и „големи“ – над 50 000 души. Това разделение се прави с цел конкурсът да бъде максимално справедлив към всички кметове, независимо от големината на общината, която управляват.

Целия регламент на конкурса може да прочетете ТУК.

*В надпреварата влизат 264 общини. 265-та община – Сърница, е новообразуваната с Указ 177 на президента от 22 юли 2014 г. В състава ѝ влизат Сърница и селата Медени поляни и Побит камък, които до момента бяха в община Велинград, област Пазарджик.