На 18 август, вторник, от 21:30 часа, на площад „20-ти април“ ще се състои официалното откриване на фонтана пред сградата на община Панагюрище, съобщиха от там.

Съчетанието на звук, музика, светлина и специална хореография на водните ефекти е част от програма, която ще радва жителите и гостите на община Панагюрище. Фонтанът в центъра на града е конструиран с динамично управление на водните ефекти, осветлението и хореографията върху музикален съпровод.

Специален гост на събитието ще бъде група HYPNOTIK, представена от  Мария Новева /цигулка/, Бистра Копринкова /виола/ и Марина Хинова /виолончело/. Изпълняваното от тях най-актуално за момента произведение Asturias е в репертоара на програмата на музикалния фонтан.

Орисани с чар, нежност и неподражаем стил, момичетата от HYPNOTIC са една от най-успешните и популярни струнни формации в България. Това което събира музикантките и ги обединява до днес е желанието им да разчупват музикалните рамки в класически кросоувър стил.

Най-известният пеещ фонтан в света е този в Барселона. Магическият фонтан е построен през 1929г. от Карлос Буигас във връзка със световното изложение в Барселона. Той се състои от 3 кръга, в които има 3650 отвора, които изтласкват 2600 литра вода всяка секунда. Уникалното светлинно и музикално шоу се  разиграва през определени месеци в годината. Самият спектакъл продължава около половин час и се разделя образно на две части – през първата звучат класически произведения, а през втората – популярни парчета. Неизменна част от програмата е песента „Барселона” в изпълнение на Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри, която е символ както на града, така и на фонтана.