Илияна Йотова за възможностите на еврокомисията да влияе на страните членки да приложат предложените мерки.

Евродепутатите са силно притеснени, че решението ще се отложи и на следващата среща на вътрешните министри следващия вторник (22 септември). Те ще се съберат отново извънредно на 22 септември в търсене на компромиси и консенсус за приемане на спешните мерки, но повечето евродепутати не са оптимисти. Затова председателят на ЕП Мартин Шулц внесе късно в сряда предложението за спешно приемане на такава резолюция. Той прилага бързата процедура, към която се прибягва много рядко, защото ситуацията е безпрецедентна. „Сегашната бежанска криза прави нуждата да се действа бързо абсолютно необходима“, подчерта в обръщението си към евродепутатите Шулц.

 

„Заседанието на министрите на вътрешните работи показа пълна безпомощност за справяне с бежанския поток с отказа си да приеме предложените от Комисията мерки“, заяви Илияна Йотова  в пленарна зала на ЕП по време на дебата, предшествал приемането на резолюцията. Тя остро разкритикува и Европейската комисия за неуспеха и да убеди държавите членки да приемат предложените спешни мерки. „Вече шест месеца ЕК е неспособна да намери лостове,  за да влияе върху държавите членки да приложат предложените мерки“, каза още тя. Евродепутатите дебатираха вчера резултатите от Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие, който се проведе в понеделник и трябваше да вземе решение за преместването на 160 000 бежанци от Италия, Гърция и Унгария по предложение на ЕК. Според Илияна Йотова е необходим постоянен механизъм за убежища на мигрантите, който да гарантира както солидарност с бягащите от конфликти, така и сигурност за европейските граждани. „ЕС вече второ денонощие е блокиран не само по външната си граница, но и във вътрешността“, каза още българският евродепутат. Тя напомни, че в сряда следобяд стотици бежанци са тръгнали пеша от Истанбул към българо-турската граница. „Унгарската полиция вече използва сълзотворен газ срещу бежанците по границата, докато ние продължаваме да водим едни и същи разговори“, допълни Илияна Йотова.

 

Министрите на вътрешните работи в понеделник се съгласиха да преместят 40 000 души от Италия и Гърция, но не успяха да постигнат съгласие за задължителното им разпределение между държавите членки. Не бе постигнато съгласие както за преместването на останалите 120 000 от Италия, Гърция и Унгария, така и по предложения от ЕК постоянен механизъм.

 

Еврокомисарят Аврамопулос нарече предстоящата среща на вътрешните министри решаваща. Жан Аселборн, който представляваше люксембургското председателство на Съвета, отбеляза, че няма да бъде лесно да се постигне разпределение на останалите 120 000 бежанци на тази среща. Той обаче добави, че Люксембург като председател на Съвета, ще направи всичко по силите си за намиране на решение във вторника за разпределението на останалите 120 000 души.

 

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс беше категоричен, че „не можем да си позволим сочене с пръст. Можем да решим бежанската криза, ако сме обединени, но ще се провалим, ако сме разединени“, каза още той.