В „Тайната зала“ на театър „Константин Величков“ се състоя официалното откриване на необичайния художествен проект Animalia, който гостува на форума за изкуство и природа „Кауза Природа“, организиран от Младежки дом Пазарджик с подкрепата на Община Пазарджик до края на месец септември.

Илюстраторът Милена Радева и скулпторът Илия Бояров показаха под лупа много познати, но представени по непознат начин животни от нашите географски ширини и освен че ни убедиха, че можем да търсим връзка между научната илюстрация и малката пластика, авторите също доказаха, че реализмът и на най-малките детайли в изкуството има своето естествено и обединаващо място в дигитализираното ни ежедневие.

 

Идеята за тази артистична симбиоза, на която жителите и гостите на гр. Пазарджик могат да се насладят до 30-ти септември, се ражда по време на конструктивна дискусия между двамата автори, които започват да изследват несъществуващата на пръв поглед концептуална близост между илюстрацията в по-голям от стандартния размер и реалистичната скулптура в малък мащаб в контекста на ключовото значение на биоразнообразието за нашето съществуване. Този разговор се трансформира в 25 научни илюстрации и 22 пластики, които оживяват пред очите на зрителя чрез своите цветове, материали и неподозирана метафорична наситеност.

 

 

„Опитали сме се да извадим реалистичните образи от тяхната буквалност, представяйки ги като неизменна част от света около нас – земната пчела не може без белия цвят на космоса, кафявата мечка би била несигурна без своя мраморен постамент. Нищо в природата не може да съществува само за себе си, всичко има нужда от свое естествено допълнение“, коментира Милена Радева. Тази своеобразна метафора на взаимозависимост и несамотност е представена чрез различни бозайници, птици, влечуги и насекоми. Образът на едно от най-внушителните животни, обаче – човекът, не е част от света на Animalia, като в същото време не го и изключва: „Нашите възприятия са се дигитализирали до невероятна степен, което ни отдалечава все повече от природата и всичко естествено. Съвсем тенденциозно не сме включили човека в нашия проект – дали сме му ролята на страничен наблюдател, който да допълни Animalia със своите лични впечатления и усещания.“

 Малките пластики също се придържат към напълно натуралната концепция на Animalia. При тях са използвани традиционните похвати на калъпите и утвърдилите се с хилядолетия техники в металопластиката, а детайлизираните скулптури са резултат единствено на уменията на своя автор. „Често ме питат как една обикновена, уж нежива сплав може да вдъхне живот на даден образ. Тук, освен всичко друго, на помощ идва самата природа, защото докато естествената светлина играе по пластиките под различен ъгъл, те наистина започват да скачат или тичат“, споделя Илия Бояров. Светлината заедно с използваните при малките пластики материали – бронз, мрамор, бор и орех, образуват една цялостна система на внушение, а скулптурата „Бикът и Европа“ звучи особено актуално в контекста на настоящата геополитическа обстановка.

Това преплитане между материали и цветове превръща животинските образи от обекти в субекти, а целия проект – в жива метафора на „чистото въприятие на красотата около нас“, предадено чрез непретенциозността на охлюва, чиято хармонично оформена спираловидна черупка вдъхновява древните маи да създадат релефна фигура, подобна на нулата – символ, който буквално променя света.

ЗА АВТОРИТЕ

25te

Милена Радева е родена през 1988 г. в гр. София. Завършва специалност „Графика” в Националното Училище за Изящни Изкуства „Илия Петров” и още същата година е приета в Националната Художествена Академия, специалност „Книга и Печатна графика”. Изучава „Илюстрация“ при доц. Николай Алексиев и „Оформление на книгата“ при проф. Кирил Гогов и през 2010 г. завършва бакалавърска степен, а две години по-късно защитава магистърските си проекти в специалността. Още през студентските си години е увлечена по илюстрацията на детски книги и се насочва към разработването на авторски проекти. Започва работа като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България, което й дава възможност да наложи своя специфичен личен стил и техника. Милена има над 50 илюстрирани книги в цял свят, а нейни концепции стават част от изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България. В момента Милена работи върху докторската си дисертация под ръководството на проф. Виктор Паунов на тема „Българската художествена илюстрация от края на 40-те до началото на 90-те. Явления и тенденции“. Можете да намерите повече информация за творчеството на Милена Радева на http://milena.seimenus.com/ и https://www.facebook.com/MilenaRadevaArts.

Илия Бояров е роден през 1987 г. в гр. София. Завършва специалност „Метал“ в Националната Гимназия за Приложни Изкуства „Св. Лука”, а след това – същата специалност в Националната Художествена Академия. През 2010 г. става бакалавър, а през 2012 г. магистър под ръководството на проф. Величко Минеков и проф. Богомил Николов. През 2013 г. се завръща в „Св. Лука“ като преподавател по метал и комбинаторика. Илия започва да работи като скулптор още през студентските си години – както върху лични проекти, така и в ателиетата на своите преподаватели. Като автор на свободна практика с ясно изразен почерк и творчество Илия Бояров работи с клиенти от България, Италия, Англия и САЩ. Негови творби са собственост на художествени галерии в София, Велико Търново и Ахтопол, както и на редица частни колекционери от страната и чужбина.

ЗА ANIMALIA

Националното турне на изложбата Animalia е първата съвместна творческа изява на илюстратора Милена Радева и скулптора Илия Бояров. Нейната премиера се състоя в гр. София на 15.10.2014 г. в галерия „Червената точка“, след което творбите гостуваха на Арт салона на Радио Варна, Екомузея в гр. Русе, изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в гр. Велико Търново, Центъра за арт терапия и съвременно изкуство в гр. Банкя, Trap Gallery Капана в гр. Пловдив и Театър Пазарджик, а до края на годината ще посети гр. Бургас и отново столицата. Animalia включва 25 научни илюстрации и 22 скулптури, с които можете да се запознаете на

Националното турне Animalia се организира с любезната подкрепа на Община Пазарджик, Сдружение „Зелени Балкани“.

*Снимки – Мария Баракова – Радева