Люлин Търкаланов, Петър Бажлеков, Стайо Гарноев и Константин Анастасов са тазгодишните носители на наградата на Община Пазарджик, а Нейчо Дойчев е отличен от Съюза на българските художници.

Наградите бяхо оповестени снощи по време на откриването на годишната изложба на Представителството на СБХ – Пазарджик в галерия „Георги Машев“ в областния град. По традиция тя се експонира в навечерието на празника на Св.Лука – покровител на майсторите на четката, 19 октомври.

17izlojba

Изложбата откри председателя на Представителството на СБХ Пазазарджик – Маргарита Иванова. Тя представи кратък отчет за дейноста на Представителството и творческите успехи на художниците. Маргарита Иванова каза, че тази изложба е само малък щрих от живота на художниците и  творческият им път през изминалата година. Тя пожела на всички свои колеги здраве и късмет, много творчески успехи, много нови реализации и неувяхващ ентусиазъм.

 Тази година голяма част от авторите в изложбата показват нови, различни търсения, експерименти. Организацията на художниците не е затворена. Авторите създават изкуство за всички ценители.

Във връзка с това за първи път предоставят възможността на културната общественост на град Пазарджик да номинира изявените художници. Комисията в състав: Стефка Венчева – журналист, Лъчезар Риков – директор на Регионална библиотека «Никола Фурнаджиев» в Пазарджик, Тодор Каракашев – председател на Дружеството на писателите в Пазарджик, определи наградените творци.  Както всяка година община Пазарджик финансира четирите награди, които бяха връчени от секретаря на общината – Румен Кожухаров.