ЦИК върна на екран предизборния клип на независимият кандидат за кмет на Пазарджик Тодор Попов. Преди седмица клипът бе свален от местната телевизия „Телекабел“, тъй като така постанови Общинската избирателна комисия, по повод на жалба от на МК „Благо Солов в съюз за Пазарджик“. Основният им мотив бе, че в клипа са използвани кадри с участието на деца.

В обжалваното решение са изброени пет кадъра от клипа, в които се твърди, че участват деца – първи кадър (3-та секунда) е заснет общ кадър от детска площадка, от който не е възможно да се идентифицира персонално лице на дете, поради отдалечеността и бързината на кадъра. Видно е, че се заснема детска площадка.

Във втори кадър (8-ма секунда) са заснети хора, сред които майка с количка, която се разхожда в парка, изцяло възобновен и реконструиран. В трети кадър (10-та секунда) е заснето момче на видима възраст над 18 години. Четвърти кадър (11-та секунда) е заснето момиченце на люлка, като към преписката е приложено изричното писмено съгласие на родителите за участието му в клипа. Пети кадър (13-та секунда) също е заснето момиче, като към преписката също е прикрепено съгласие на родителите за участие на детето в материала.

Действително нормата на чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето не представлява императивна забрана, а норма, която постановява правото на защита, ако такава е необходима. Препратката, която ОИК – Пазарджик прави, към чл. 183, ал. 4, предл. последно от ИК, касаещо „добрите нрави“, Централната избирателна комисия не счита, че отразяването на хора и деца на фона на реконструирани паркове и градини, представлява нарушение на тези нрави .

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Вижте клипа тук