В началото на 2016 г. се очаква да приключи изготвянето на подробен устройствен план и техническите проекти за жп линията София – Септември, след което предстоят процедури за стартиране на строителните дейности. Това стана ясно по време на публично събитие за представяне на напредъка по проект „Техническа помощ за подготовка на проект „Модернизация на железопътната линия София-Пловдив: жп участъци София-Елин Пелин и Елен Пелин-Септември“.

Железопътната линия София-Септември е разделена на три подучастъка: София-Елин Пелин с дължина 22 068 м, Елин Пелин-Ихтиман с дължина 30 551 м и Ихтиман-Септември с дължина 44 799 м. По време на изпълнението на новото трасе, в подучастъците Елин Пелин-Ихтиман и Ихтиман-Септември ще бъдат изградени 13 броя тунели, 45 броя мостове и виадукти. По цялото протежение ще бъдат извършени пресичания на две нива с пътни надлези или подлези.

11jpgara-septemvri

Ето какво сочат справките за историята на железницата в страната и нашия край.

За първи път в страната ни английска компания прави първата жп-линия, която свързва Русе и Варна. Това се случва през далечната 1866 г.

През 1874 г. английската компания прехвърля експлоатацията на дружеството на Барон Хирш – Източни железници.

11Baron_hirsch

Морис дьо Хирш, или барон Мориц фон Хирш ауф Геройт е евреин с немски произход,  индустриалец и филантроп, който живее по-късно във Франция, в Англия и Австрия.

Произхожда от видно семейство, на седемнадесетгодишна възраст бива въведен в предприемачеството, като през 1855 г. вече е свързван с банковата къща на Bischoffsheim & Goldschmidt. Освен крупните суми наследени от баща му, дядо му и съпругата му, натрупва голямо богатство чрез закупуване от жп концесии в Австрия, Турция и на Балканите, както и от сделки със захар и мед.

През периода 1870-1874 г. Източни железници построяват жп линията Любимец – Белово, с отклонения Симеоновград – Нова Загора – Ямбол. Железопътните линии в България, собственост на барон Хирш, са с обща дължина 309,6 км, като през 1909 г. са откупени от държавата за 43 294 347 златни лв.

Първата електрифицирана линия е София – Пловдив, тя е открита за експлоатация през 1963 г.

 

ЖП – гара в Пазарджик е имало още от времето на барон Хирш, тъй като градът е попаднал на линията Любимец – Белово. За Пазарджик гарата е от особено значение, защото градът е спасен от опожаряване благодарение на Ованес Соваджиян, който през 1878 година работи като телеграфист на гара Татар Пазарджик. По време на изтеглянето на османските войски от града главнокомандващият Сюлейман паша иска разрешение от падишаха и Високата порта в Цариград да запали града и да изколи населението.

11ovanes

Когато пристига положителен отговор от Цариград, Ованес Съваджъян променя текста на телеграмата и я предава в отрицателен смисъл на седящия до него Сюлейман паша, който не разбира морзовата азбука. След освобождението на Татар Пазарджик Ованес Соваджиян става временен кмет на града, а по-късно началник на гарата. Той е почетен гражданин на Пазарджик, носител е на трите степени на ордените “За гражданска заслуга” и “Св. Александър”.

Ето как е изглеждала тукашната гара през двадесетте години на ХХ в.

11garata-Pazardzhik_Railway_Station,_1928

По времето на социализма е изградена напълно нова сграда, която до скоро обслужваше пътнико потока от Пазарджик. Ето как изглеждаше тя:

11jp-garata - predi

Тук се купуваха билетите.

 

11jpgarata-no6tem

А така изглеждаше перонът нощем, когато през лятото чакахме, за да се качим на влака за Бургас.

11jpgara-pazardjik

Ето как изглеждаше фасадата на гара Пазарджик.

През февруари 2014 г. започна ремонтът на жп-гарата в областния град, като проектът бе на стойност 3.6 млн. лв. Средствата са от оперативна програма „Транспорт“. Бяха подменени вътрешната и фасадната дограма, помещенията са санирани. До всички нива на гаровия комплекс има осигурен достъп за лица с намалена подвижност, чрез изграждане и монтиране на асансьори и рампи.

11JPgarata-sega

Ремонтът вече е напълно финализиран и всеки, които иска да види какъв е резултатът може да си позволи едно кратко пътуване до Пловдив. А защо не и до Септември, от където пък може да се повози на теснолинейката.