Около сто и петдесет души от Пазарджик и околните селища се отзоваха на призива за протест срещу новата цена на винетките. В продължение на два часа те блокираха пътя към Пловдив, а около петдесет автомобила търпеливо изчакаха да приключи събитието, за да поемат по пътя си.

Не искаме увеличение на цената на винетките, защото тя на практика е непосилна за повечето хора в региона, заявиха организаторите. Те събираха и подписка под протестната си декларация.

Аз пътувам само, за да стигна от Юнаците до работното си място в Пазарджик, заяви един от протестиращите. Заплатата ми е триста и осемдесет лева, кажете ми как да платя 97 лв. за винетка, като не мога да събера пари за море или планина, и няма да ползвам магистралата. Елате да видите пътя от Юнаците до Пазарджик на какво прилича – дупка до дупка и на никой не му пука от това.

Ние нямаме чувство за общност, заяви друг от протестиращите. повечето хора сега си седят пред телевизора и чакат да видят колко човека са дошли и какво е станало, не разбирам защо трябва да се седи у дома, след като нищо не пречи да дойде поне един човек от семейството тука и да заяви позиция. Заплатите не са вдигани от пет години, а всичко поскъпва. Докога ще мълчим и ще си траем? Омръзна ми да бъда безразличен, ще стоя тук и утре, и в четвъртък, и в петък.

Сред участниците имаше и деца, които придружаваха родителите си. Представители на кв. „Изток“ дойдоха да се поинтересуват защо се събират хората. Когато узнаха причината заявиха, че утре ще доведат още хора от квартала. Аз не съм шофьор, но много момчета от нашите имат коли и ще дойдат, каза един от тях.

Надяваме се утре на по-голяма подкрепа от страна на гражданите. Хубаво би било да сме единни когато отстояваме правата си. Омръзна ни да ни мачкат и то българи. Докога правителството няма да се интересува от нас? Крайно време е да се обединим и да бъдем всички заедно. Тук не става дума за политика, не става дума да угодничим на една или друга партия. Става дума за това, че някой за пореден път иска да ни бръкне в джоба. Баста! Стига толкова, вълнуваше се дама на средна възраст.

Протестът беше мирен и ще продължи до петък. Часовете не се променят – от 17 до 19, мястото също. Кръговото движение до бензиностанцията на ОМВ. Елате и заявете своята позиция, не бъдете овце! – призоваха организаторите.

17PROTEST1

17PROTEST2