Група за взаимопомощ, в която членуват осиновители и осиновени деца, ще бъде създадена днес в Пазарджик, това обяви на пресконференция Златка Грудева, която обяви и петъчният ден за посветен на Деня на християнското семейство, който ще отбележим утре. 

DSCF4397

Информационният ден стартира със среща с журналистите, на която бяха представени резултатите по отношение на осиновяването като процес, както и дейностите осъществени от социалните работници в Комплекса за социални услуги в Пазарджик. От създаването му през 2012 г. досега през ръцете на опитните професионалисти са минали документи за работа с представители на три основни групи, разпределени в звена „Майка и бебе“, „Деца и семейство“ и работа със семейства в риск.

DSCF4378DSCF4371DSCF4380DSCF4385

Темата за осиновяванията излезе на дневен ред през септември, когато тук се състоя и кръгла маса, на която бяха дискутирани основните казуси, с които се сблъскват специалистите при работа с премни семейства, осиновители и осиновени деца. Ето защо днес специалистите бяха решили да проведат срещу с второкласници и с помощта на ролеви игри да въведат децата в темата за осиновяването. Основната им цел бе да докажат на малчуганите, че осиновените деца с нищо не се отличават от тях. Прожекция на филмчето „Маугли“ помогна за осъществяването на идеята. В него се разказва за дете отгледано от животните в джунглата. След това децата трябваше да направят от пластелин своя любим филмов герой, а социалните работници да разяснят ситуацията, в която по неволя изпада Маугли. Всяко от децата трябваше да напише послание на хартиено сърчице, което тази вечер ще получат участниците в темата „Осиновяването – мисия специална“.

DSCF4392

Екипът от специалисти ще даде възможност на всички участници в групата за взаимопомщ да се включат в разговора, а след това ще бъде разработена програма, по която да се провеждат срещите и да се оказва помощ на всички, които желаят да бъдат съпричастни към темата за осиновяването. Засега присъствие са заявили петнадесет участници. Повечето от тях присъстваха и на кръглата маса през септември. Основната цел на участниците е да работят по темата за отпадането на тайната на осиновяването. Ако детето знае, че е осиновено от най-ранното си детство ще бъде предпазено от травмите на психиката, които предизвиква научаването на тази информация в по-късна възраст, казват специалистите.

СИНЯ СТАЯ

DSCF4398

През „Синята стая“ на комплекса от 2008 г. насам са преминали 65 деца, които са били свидетели или жертва на насилие. „Синя стая“ е създадена, за да може децата да бъдат разпитвани от психолог – педагог  без да изпитват неудобство от това, което ще споделят. През тази година 11 деца са разказали своите преживявания, с което са спомогнали за по-бързото решаване на редица семейни и юридически проблеми възникнали в резултат на неправилно отношение на родителите им към тях. 

МАЙКА И БЕБЕ

DSCF4395

Ръст на непълнолетните майки отчитат от Комплекса за социални услуги в Пазарджик. Осем майки са постъпвали за ползване на социалната услуга, като повечето от тях нямат навършени 18 г. Преди месеци е било прието седемнадесет годишно момиче от Перник, което е пристигнало тук от приют за безнадзорни деца. Момичето е било бременно в петия месец, а днес вече е щастлива майка. Първоначално тя не е искала да задържи рожбата си, но благодарение на работата на екипа е била убедена, че не трябва да изостави детето си. Сега тя живее при баба си и отглежда бебето. В момента социалните работници се грижат за невръстна майка, която има умствено изоставяне и е новото предизвикателство пред екипа.