2016 – та година ще бъде светло време, изпълнено с интересни събития и вълнуващи изживявания, твърдят астролозите които вече са разчертали отделните периоди на предстоящите 366 дни. Всеки от нас, в един необратим цикъл на създаване, непременно ще открие смисълът на своите тревоги и ще се докосне до светлината.

Във връзка с Източната зодиакална система, Маймуната ще бъде символът на 2016 г. Тя е символ на метафизичното въплъщение на  антропогенния фактор. С други думи това е нашата година, годината на човечеството. 2016 година според източния календар започва на 7 февруари 2016 г. и завършва на 27 януари 2017 г. Най-общо може да се каже, че символът Маймуна съответства на елемента Метал, докато в западната астрология елементите не се съединяват по този начин. Тези системи са създадени в различни части на земното кълбо, но се допълват взаимно.
За нас е важно това, че през 2016 година звездите и елементите ще покровителстват изследователи, учени, авантюристи, всеки, който отрича статичното и е с тенденция за постоянно проучване на това,  което ни заобикаля, казва астроложката Катя .

Разбира се това не означава, че ще летим само през положителни тенденции, но вече е отворен диалогът за възприятие и съзнание. Хороскопът по зодии и по година на раждане за 2016, отбелязва, че независимо от професията си всеки от нас може и трябва да се стреми към стабилен напредък. За едни това може да значи въвеждане на ред в дома, за други изкачване към върховете в бизнеса, а за трети – изкачване на връх Еверест. През 2016 година всеки от нас ще открие нови хоризонти и колкото по-нагоре се стремим, толкова по-голяма част от света ще откриваме. Ще бъдат направени много важни открития във всички области на науката.

Ако говорим за звездното покровителство, трудно може да се определи елемент, който ясно ще доминира през 2016 г. Всеки знак в класическата европейската система на астрологията проектира свои собствени характеристики и функции, които си заслужава да бъдат разгледани.

Например, представителите на Огнения елемент, известни с техния темперамент и емоции, ще бъдат изненадани от възможностите на емоционалната енергия, която ще получат като допълнителен импулс поради повишената динамика на слънчевата система през 2016 г. Жизнената енергия е ключът към победата и зодиакалните знаци Овен, Лъв и Стрелец ще усетят тази трансформация, добре е да проявяват разум в много ситуации.

За знаците, попадащи под елементът Вода – Рак, Скорпион и Риби ще се покажат редица предизвикателства, свързани с езотеричната страна на живота. Най-вероятно през 2016 година ще осъществите някоя своя отколешна мечта. С други думи, за водните знаци това ще бъде време на разбиране, да се осъзнаят и приемат някои окултни познания, които не са дадени на всеки човек. До каква степен това ще бъде добре всеки ще реши за себе си. Важно е да се разбере, че 2016 г. предлага почти неограничени възможности по отношение на духовния прогрес, но и отговорността нараства право пропорционално на нарастването на съзнанието. Това явление отразява уникалния  ред на Вселената.

За знаците на елемента Въздух – Близнаци, Везни и Водолей, е ясно, че през 2016 година няма да имат никакви проблеми, свързани с любовните изживявания. Разбира се, всеки има собствена индивидуалност и нещата зависят от множество фактори. Въпреки това в сферата на междуличностните отношения тези зодиакални знаци няма да имат никакви проблеми. Не е задължително да се „бият” за правото си, разбира се. Не говорим само за плътските изживявания, а за цялостни хармонични отношения и различни явления и ситуации, свързани с любовните половинки. Въздушните знаци през 2016 година ще бъдат романтични, нежни, любящи и честни. Не са изключени няколко разочарования, но всичко ще се случва точно както трябва.

Елементът Земя през 2016 година ще бъде обект на звездни въздействия в по-малка степен, спрямо останалите зодиакални знаци.  Ще бъде глупаво да не споменем влиянието на Меркурий, който ще оказва динамика над представителите на тази група. Като цяло може да се каже, че всичко е наред по отношение на финансите и бизнесът за зодиакалните знаци, свързани с елемент Земя -Телец, Дева и Козирог. Разбира се, трябва да се вземат под внимание някои аспекти. Ако не се прави нищо, е малко вероятно да се получи нещо. Да се изпълни свещения семеен дълг не означава само да се мият чинии. Има много по-интересни и по-важни неща. Освен това, през 2016 г. Земните знаци ще постигат някои радикални промени по отношение на духовната еволюция.

Всяка нова година, застанала на прага ни, ни кара да се подготвим за нея предварително като за една сложна и динамична година. С най-голямо вълнение биват повдигани въпросите за успеха в професионалната области и личните отношения. Всички се стремим към едно по-добро бъдеще.