Окръжна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняем Иван Янакиев, на 27 г. от гр. Пазарджик, за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 20 ал. 2 от Закона за движение по пътищата – избраната от него скорост на движение не е била съобразена с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, като е причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец – престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В от Наказателния кодекс.

Непосредствено след привличането на Иван Янакиев като обвиняем, с постановление на наблюдаващия прокурор, той е задържан в ареста за срок от 72 часа.

На 18 декември 2015 г. в 18,50 часа  на ул. „Пловдивска“ в гр. Пазарджик е станало пътно произшествие, при което автомобил, марка „Хамър“, с пазарджишка регистрация, управляван от Иван Янакиев,  е блъснал пешеходеца Никола Лазаров, на 70 г. от гр. Пазарджик, и е причинил смъртта му. До момента не са установени свидетели на инцидента. Окръжна прокуратура-Пазарджик отправя апел към гражданите, станали очевидци на пътното произшествие, да подадат информация на тел. 034/ 434-400.

Окръжна прокуратура-Пазарджик продължава активните процесуално-следствени действия за установяване механизма и начина на извършване на катастрофата. Назначена е комплексна съдебно-медицинска и автотехническа експертиза. На водача е взета проба за алкохол с техническо средство „Алкотест-дрегер“, която е отрицателна.