Античната крепост „Перистера“ приюти празникът на виното „От Дионисий до Св. Трифон“, организиран от община Пещера и читалище „Развитие“. В последния ден на месец януари и ден преди Трифон Зарезан, пещерци за първи път отблезяха заедно двата празника, посветени на божествената гроздова напитка.

Неотменим елемент от езическите обичаи и християнския култ, виното е единственото питие, имащо своя бог в Античността и своя светец в християнската епоха. Смята се, че всяка година по това време траките почитали бог Дионисий, който обикаляйки земята създавал чудеса сред природата – едно от които  е превръщането на гроздовия сок в божествена напитка.  Днес пред стотиците гости на крепостта актьори, приели образите на бог Дионис и неговата свита от вакханки извършиха ритуала по гадаене по вино и огън за плодородие.

След отдадената почит към древния бог, чиито празник бе възроден с проекта „Консервация, реставрация и експониране на античната средновековна крепост „Перистера“, разположена на хълма Св.Петка“, бе почетен и Св. Трифон. От днес Пещера има своя нов Цар на виното, избран на традиционния конкурс сред винарите в общината. Конкурсът се организира от читалище „Развитие“  и в него тази година се включиха 22-ма майстори винари. Най-добрия сред тях за втора поредна година се оказа Михаил Паев. Освен него технолози от „Винпром Пещера“ отличиха Павлина Каменарова, Илия Паев и отец Иван Каменаров. Призьорите бяха наградени от кмета на общината Николай Зайчев и председателя на читалище „Развитие“ Верка Климентова.

Официални гости на празника бяха народният представител Десислава Костадинова и заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков.

Kostadinova_vino_praznik

След официалната част празникът се пренесе извън крепостните стени, където „Винпром Пещера“ бяха осигурили 100 литра бяло и червено вино, а за настроението на гостите се погрижиха гостуващи оркестри, както и певческите групи от общината.