Преди 4 хиляди години търговци от Троя идват на запад от Черно море в долината на древните траки, за да купуват от най-прочутата през древността напитка. Тракийските царе ходят на лов за диви бикове и лъвове. Лозарите от склоновете на Родопите са омагьосани от арфата на младия Орфей.

Марица е плавателна река и по нея плуват кораби, които докарват във вътрешността на Тракия тъкани, а си тръгват натоварени с вино и зърно. Там където днес са останките от древния Емпорион Пистирос, край Септември било едно от големите пристанища, където се товарели огромните питоси пълни с течност или пшеница.

09пистирос

Приблизително така е изглеждал Емпорион Пистирос

 

09пист

Емпорион Пистирос днес

 

В равнината пък е Долината на бесите, най-непокорните траки, които имали магически способности и от тях се раждали най-добрите прорицатели, чиято слава се носела на длъж и на шир. Те пазят и обслужват светилището на бога на виното, защото се славят като най-вещи в обредите към култа му. Това сакрално място все още не е намерено и съвсем в духа на нашите традиции десетки места претендират за него.

09ритон

Прорицалището на Дионис…Или Сабазий, както го наричали траките. Но това са много, много отдавна отминали времена.

Съвсем истински обаче са съкровищата от онова време. Като например Панагюрското и този ритон, с който е пиел някой от местните владетели.

В момента нашата област попада в Южният лозаро-винарски район. Защитата от големи студове и ветрове, която Стара планина осигурява от север, благоприятства отглеждането на червени сортове с отлични вкусови качества – Мерло, Мавруд, Каберне Совиньон, Рубин, Сира. Тук почвите и климатичните условия са подходящи за отглеждането и на някои бели сортове. Но както обичат да казват заклетите винари, има само една песен за бялото вино и тя гласи: „Ой, ти бяло вино, що не си червено?“

Но да дойдем още по-напред във времето, когато белите вина и розето имат много повече почитатели от червеното вино, ето защо поради търсенето се е завишило и предлагането на съответните напитки. Къде да ги открием?

Винарска изба – Манастира – Лесичово

Винарска изба Манастира е специализирана в производството на висококачествени вина. Разположена е в Южна България, в южната част на дълбоката долина между източната и средната част на планината Средна гора, по брега на река Тополница, с. Лесичово.

Винарска къща – Виноградец

Винарска къща Виноградец взима името си на близкото едноименно село. Някога то се наричало Карамусал, а преди това е носело името Крушево и през 1934г. се нарича с днешното му име Виноградец. Винарската къща е класически тип изба, построена и разработена през 1937г. по френски проект. След цялостна реконструкция на избата и технологично обновление на оборудването са създадени всички условия за производството на малки партиди елитни вина и серийно производство на леки бели и червени,трапезни вина. Избата произвежда вина от сортовете: Мерло, Памид, Каберне Совиньон, Мавруд и други, отличаващи се с хармония между плодов аромат, вкус, цвят и танини. Вината отлежават в дъбови бъчви по 225 л. на 11 метра под земята. От септември 2002 г. стартира производство на високоалкохолни напитки – обикновена и отлежала ракия, които се радват на голяма популярност сред познавачите. Продукцията на Винарска къща „Виноградец“ се е наложила и на международните пазари, главно в Германия, Япония, Русия, Беларус и Скандинавските страни.

Беса Валей, Огняново

Винарна Беса Валей се намира в пазарджишкото село Огняново. Тя е много млада – отваря врати едва през 2005 година, но е с претенции за модерна и високотехнологична база. Тук се произвеждат предимно червени вина. Избените помещения са вградени в скала, което осигурява естествена изолация и постоянна температура. Виното отлежава 12 месеца в дървени бъчви.

31 беса3

Виното с марката „Енира“ е добре познато на познавачите. Избата е с най-висок рейтинг в региона и се нарежда сред първите пет класни винарни в страната.

31беса

Бъчвите, в които отлежава виното се сменят на всеки пет години, за да не повлияят на вкусовите качества на елексира.

 

31беса1

Винарна „Терес“

31терес

Винарна „Вила Терес“ е комплекс за винен и СПА туризъм. Комплексът е разположен в южната част на село Карабунар, на 8 километра от изхода на магистрала „Тракия“ за Велинград. Районът е известен с богатото си културно и историческо наследство. Карабунар е селище от тракийско – римската епоха. През селото е минавал стар римски път, т.нар. Централен или Диагонален, който е идвал от Белград и се е отправял по посока Константинопол. Местоположението на Винарна „ Вила Терес» е избрано след специално проучване на тероара, климата и релефа на района. Тук е един от традиционните лозаро-винарски райони на България, място с традиции и потенциал за създаване на висококачествени вина. В село Карабунар има четири изби.

Изба Карабунар

Изба Карабунар се намира на 80 км. от София и на 2 км. от ханче Калугерово. Разположена е близо до село Карабунар, един от традиционните лозаро-винарски райони на България. Селото е  прочуто далеч извън границите на Пазарджишка област с производството си на първокачествени вина. То е разположено в подножието на Могилата или още Корията, която е част от Бошулско-Величковските височини. Цени на виното произвеждано там варират от 6.50 до 15.00 лв.  Можете да ги откриете в търговската мрежа или на място в самата изба.

Винарна Славовица

„Винарна Славовица“ е една от новите изби на пазара – създадена е през 2012 година. Избата винифицира основно грозде от собствени лозя. В близост до избата се намира музеен комплекс и паметник-костница на Александър Стамболийски. Специално за 14 февруари от избата казват: – „За тези, които ще празнуват светията на влюбените, сме приготвили специално вино-афродизиак на промоционална цена от 4 лв.бутилката. Може да си го поръчате на телефоните на Винарната или да се отбиете при нас“

ПАЗАРДЖИШКИТЕ СОРТОВЕ

Мавруд
09МАВРУД
Мавруд е много стар местен сорт, който се отглежда най-вече в района на Асеновград, Пазарджик, Пловдив и в предпланините на Родопите. Виното от него е с наситен пурпурнорубинен цвят с отлични вкусови качества и изразена плътност. Ароматът е сочен с доминация на зрели горски плодове и подправки. Развива се много добре в присъствието на дъб. няколко винарски изби в района на Асеновград, Пазарджик и Пловдив предлагат дегустации 4 на Мавруд с превъзходно качество.
Памид
09ПАМИД
 Памид е един от най-старите сортове, виреещи по нашите земи. Разпространен е по целия Балкански полуостров под различни наименования. Подходящ е за производство на вино и консумация в прясно състояние. Виното, което произвежда Памид, е със светло червен цвят. Ароматите са свежи, с плодови нюанси, елегантно тяло и мек завършек. консумира се младо поради ниското си съдържание на фенолни вещества и не реагира добре на контакт с дъб. Често се използва в купажи. Памид можете да дегустирате в изби в района на Пазарджик, Памидово и Пловдив.
Рубин
09grape_rubin
Рубин е местен сорт, създаден чрез кръстосване на два сорта – небиоло и Сира. Вината са с наситен цвят, а вкусът е плътен, с мек завършек.
Ароматът е интензивен, плодов, с доминация на зряла къпина, а при контакта с дъб развива конфитюрени нюанси. Вино от Рубин може да опитате в избите в района на Пловдив и Септември.