Специално фейсбук приложение с картата на Брюксел дава възможност на всеки, който не е пострадал от атентатите тази сутрин, да се отбележи като оцелял, ако има достъп до интернет. Хиляди жители на града, както и множество работещи в него вече го сториха. Приложението дава шанс да се отбележат и други хора, за които има информация, че са в безопасност.

В Брюксел се затварят училища и детски градини. Спрян е целият градски транспорт. В града има прекъсвания на мобилните комуникации, предизвикани от претоварване на мрежите след атентатите. Ръководството на ЕК предупреди своите служители и сътрудници да не напускат домовете си. Европейският съвет отмени всички срещи в Брюксел. В щаб-квартирата на НАТО са засилени мерките за сигурност.

Съветът за национална сигурност на Белгия ще проведе днес заседание заради взривовете в Брюксел. След взривовете в Брюксел централната гара в белгийския град Антверпен е евакуирана заради бомбена заплаха.

Отменени са всички излитащи полети, кацащите се пренасочват към други летища като Лиеж и Шарлероа. Спрени са всички автобуси и влакове, свързващи аерогарата с града. Всички метростанции в Брюксел са евакуирани. Градският транспорт е спрян.

Най-големият белгийски интернет доставчик Теленет обяви в Туитър акаунта си, че всички уай-фай точки в Брюксел ще работят в режим на безплатен открит достъп. Терористичните атаки в града станаха факт едва 4 дни, след като службите успяха да задържат след няколкомесечно издирване заподозрения за атентатите в Париж от 13 ноември м.г. алжирец Салах Абдеслам. В кореспонденциите от Брюксел се цитират експерти по сигурността, според които серията атаки във вторник са възможно отмъщение и опит да се покаже, че клетките на терористите не спят и са в готовност да ударят всеки ден.

Вижте приложението – ТУК