„Огорчени от пренебрегването на съществуващите в първичната извънболнична медицинска помощ проблеми и формалното отношение от страна на МЗ, за да акцентираме вниманието на обществото и нашите пациенти, от следващата седмица предприемаме ефективни и други протестни действия, в които ще се включат поетапно различни области от страната.“ Това заявяват в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

От там настояват решението на здравната каса, заместващо рамковия договор, да не влиза в сила и да остане валиден НРД 2015. Сдружението иска още да бъдат коригирани някои подзаконови нормативни актове, както и някои закони, за да бъдат предотвратени, по думите им, „нежеланите ефекти в работата на системата на здравеопазване и последващият отрицателен ефект върху пациенти и лекари“.

От НСОПЛБ искат също така среща с ръководството на здравното министерство, което да се проведе „под пряк контрол“ от страна на премиера. „Убедени сме, че предварителна среща с Вас, на която да обсъдим по принцип проблемите, ще бъде изключително полезна и за двете страни“, казват още в писмото си лекарите.