Ако сте твърдо решени да отглеждате киви в двора си е най-добре да го засадите след 15 април, съветват агрономи. Растението е много чувствително на студ и вятър, а пролетните слани със сигурност ще му повлияят. Хубаво е да закупите растението и да го поставите в саксия, която денем преди посочения период да изнасяте на слънце, а нощем да прибирате на топло – в избата или стаята. По този начин вашето киви само ще започне да се приспособява към условията в двора ви.

28киви

Както вече стана ясно, трябва да му изберете място на завет, а също така и удобно за поливане. Актинидията има нужда от много вода, особено през лятото. Другата важна подробност е, че трябва да си набавите мъжки и женски растения, за да може да се осъществи опрашване. На четири женски растения, трябва да имате едно мъжко.

Когато дойде времето за засаждане ще трябва да подготвите мястото, имайте предвид, че за едно растение трябва да предвидите площ от около един квадратен метър. Наторете го добре с оборски тор, обърнете мястото с права лопата, а след това направете дупка с ширина четиридесет сантиметра, такава трябва да бъде и дълбочината. Извадената пръст омешайте добре с оборска тор. Извадете растението от саксията и го поставете на такава дълбочина, на каквато е било в нея. Обилно полейте и запълнете с останалата от изкопаването на дупката смес. Растенията трябва да имат минимум два метра разстояние едно от друго.

Можете да ги направите като редове за лозе, а също така да ги покачите на асмата, тъй като през първата година растението ще порасне с около два до два и половина метра. През втората година то ще започне да дава разклонения на асмалъка, нормално е да са до четири. Едва на третата година трябва да извършите резитба.

Растението не се нуждае от пръскане, защото не го нападат никакви неприятели. Мъжките сортове са Матуа и Томури, а женските – Бруно и Хеуърд. Бруно е най-студоустойчив, издържа на минус 22 градуса. Хеуърд пък има най-едрите плодове. Те достигат до 100 грама.

Киви може да се отглежда и на балкона, в случай, че нямате двор. Но ще трябва да му осигурите дълбока и голяма саксия, за да се развива успешно и да ви разва с плодове. Саксиеното киви е сорт Исай, то е двуполово, неговите плодове нямат власинки и може да се консумира без да се бели като останалите сортове.

От къде да си купим киви?

Растението се предлага на открития щанд за цветя до Колоната.

20160325_134345