Село Безводно се намира на 45 км от Кърджали посока север – северозапад и е част от община Черноочене. Селото е едно от най-красивите в района. Източните Родопи са напълно обезлюдени, районът е малко посещаван и некомерсиален, но в същото време пълен с останки от древните траки.

e11b41655512b16b30dcdf7373155435

Най-достъпно Безводно е от село Комунига, което се намира на пътя Асеновград – Кърджали. Пътят криволичи по долината на река Боровица. Оттам по стената на едноименния живописен язовир, вододайната зона на Кърджали. В близост до Безводно, край маркираната пътека за връх Чиляка се тръгва за водопада, който се намира на около километър северозападно от селото.

Връх Чиляка носи името си заради формата си на полегнал човек, гледайки го отдалеч. Водопадът над село Безводно вероятно е най-високият в Родопите – около 25, 28 метра. Важно е да знаете, че природната забележитеност е добре да се посещава до месец юли, защото сед това пресъхва. Водните пръски тръгват отново след първите есенни дъждове. Водопадът се намира непосредствено под коларския път и когато има вода гледката е изключително красива и внушителна. Наблизо е местността Гован кая, както и труднодостъпното светилище Саръкая.

Тук ще останете без дъх от множеството изсечени в скалите скални ниши. Тракийските скални ниши за забележителни мегалитни паметници, които у нас се срещат само в Изочните Родопи. Издълбаните в отвесните скали ниши са с различна дълбочина и имат култово предназначение.

Две от  хипотезите, относно предназначението им са, че имат култов характер и, че са миниатюрни гробници, в които са  поставяни урните на обикновени хора. Често около скалните ниши в Източните Родопи се откриват скални гробници и скални светилища, които наподобяват животински и човешки фигури. Смята се, че траките са изграждали  светилища на места с пречистваща и зареждаща сила, където лесно се общува с отвъдното и космоса.