Под патронажа на областния управител Трендафил Величков, днес в парк „Острова” се проведе традиционното областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Стартът бе даден от зам. областния управител Гинче Караминова, която пожела на отборите да се справят успешно с поставените практически задания и да бъдат подготвени, бързи и адаптивни при възникването на извънредна ситуация в реално време.

 

В надпреварата се включиха 12 отбора от всички общини на областта, победители в общинските състезания. Учениците демонстрираха уменията и реакциите си за действие в обособени центрове за  земетресения, център производствени аварии, който включва – химическа, биологична и радиационна защита, индивидуални средства за защита, оказване на първа долекарска помощ на пострадали при бедствия, гасене на пожари и наводнения.

Областният управител Трендафил Величков връчи купи и медали на отборите класирали се на първите три места – отборът на МГ „Константин Величков” Пазарджик, завоювал първото място с 267 точки сборен резултат ., втората позиция е за учениците от ОУ „ Свети Патриарх Евтимий” гр. Пещера с 264 точки, на трето място се класира отборът на СОУ „ Александър Иванов – Чапай”, гр. Белово с 255 точки. Останалите девет отбора участвали в състезанието получиха плакети от директора на РДПБЗН комисар Иван Панайотов.

 

„Състезанието с природата и извънредните ситуации никога не свършва. Надявам се да разкажете това, което сте научили днес на вашите приятели, съученици и родители”, каза областният управител и благодари за активността на всички участници. Организатори на състезанието са РДПБЗН, РИО и Областен съвет на БЧК, наградният  фонд е осигурен от областна администрация Пазарджик.