Никога не карайте лятото със зимни гуми и зимата – с летни, съветват специалистите от гумаджийниците в Пазарджик. Никога не карайте с 2 летни и 2 зимни гуми през зимата, ако сте карали един сезон с гумите, които сте си купили. При слагането им на колата за следващия сезон сложете по-хубавите (по-малко износени, с повече грайфер, с по-остри ръбове, по-малко напукани и т.н.) гуми отпред – независимо дали карате кола с предно, задно предаване или с 4х4.

Според майсторите не трябва да тръгвате на дълъг път, ако не сте прегледали колата и в това число – гумите. Тое същото като да тръгнете на път пеша със скъсани обувки, майтапят се мъжете.

Предните гуми ви осигуряват спирането и завиването – те са по-важни за сигурността в колата и хората, които се движат по улицата. Ако на кола със задно предаване например сложите по-новите гуми отзад, ще тръгвате супер, ама като дойде време за спиране и завиване, нещата няма да се получат толкова добре. И като горе казахме „никога“ – имахме предвид никога… ама наистина никога.

Писнало ни е да виждаме коли за по над 100 000 лв. с летни гуми през зимата (особено джипове), с различни гуми или със супер износени такива. Същото се отнася и за евтините коли. Не си мислете например, че като карате малка кола с „предно“ не ви трябват гуми отзад, щото видиш ли били много стабилни.

Или пък като карате джип зимните гуми не са нужни „щото знаеш ли с това 4х4 как драпа“. Гумите са и за да ви помогнат да спирате и завивате, а особено когато имате тегло над 2 тона, физическите закони действат със страхотна сила и рязко ще ви привлекат в режим „извън пътя“.

И така, след като сме уточнили горните неща идва време да си изберем модел и размер. Обикновено повечето хора карат с различни размери зимни и летни гуми.

Първо, това е удобно, защото имате възможност да ги сложите на различни джанти и да ви стоят готови за новия сезон в гаража, а смяната им да ви коства само развиването и завиването на няколко болта.

Второ, ако карате много по планините в голям сняг, по-тесните гуми ви осигуряват по-добър контакт и разчистват по-добре пътя и така осигуряват повече контрол. Широките пък остават над снега и се пързалят много. Плюс на по-малкия цолаж пък е, че страничния борд е по-висок и така страничните натоварвания не се превръщат в пързаляне веднага , а отчасти се поемат от възможността му да се криви. Когато правите това обаче се придържайте към препоръчаните от производителя размери, за да не предизвикате слабости в поведението на автомобила.

Що се отнася до марката и модела на гумите, изборът е огромен, наличието на многобройни сравнителни тестове – също. Бихме ви посъветвали винаги да си купувате най-скъпите гуми от най-висок клас на реномирани производители, но ако нямате тази възможност, се стремете към качество. Често споменатите по-горе тестове помагат в избора, но и могат да ви объркат. Ако търсите гуми, първо трябва да се ориентирате в какви условия ще ги използвате – високо в планината в много сняг или за често пътуване от града натам, само в града, където няма много сняг или нещо средно. Наблегнете на показателите на дадена гума при съответните условия и търсете тези, който са най-добри във важната за вас категория. Едва ако ви трябват комплесно добри гуми гледайте крайния резултат от теста.

Съхранявайте вече закупените гуми в проветриво и сухо помещение със стайна температура, в хоризонтално положение, без да ги натискате и натоварвате (ако не са на джанти), за да не се деформират. Преди да ги сложите за новия сезон, е хубаво да ги балансирате и проверите за дефекти и загуба на налягане, като проверите какво е налягането, предписано от производителя.

ВАЖНО

Ако ще купувате гуми втора употреба, гледайте тъй наречения DOT – елипсовидна щампа на борда на гумата с четири цифри вътре – датата на производство. Първите две цифри показват седмицата от годината, а тези след тях – самата година на производство. Така ще знаете реално на колко години са гумите – гледайте да са възможно най-пресни и имайте предвид, че и най-качествените гуми губят повечето си качества напълно след 3-4 години, а по-евтините – дори и по-бързо.

Това се отнася донякъде и за чисто новите гуми. Често можете да попаднете на нови гуми в „промоция“ от даден доставчик, просто защото са заредили определено количество от даден модел и не са могли да ги продадат. Така гумите са прекарали част от живота си в някой склад и реално няма да можете да ги ползвате пълноценно през целия им жизнен цикъл от 3-4 години. Освен това огледайте внимателно гумите за нарушения на целостта, изкривявания, балони, дупки, лепенки и т.н., за да можете максимално да се предпазите от дефекти вследствие на скачане по бордюри и дупки от стария им собственик.