Огромно мнозинство в пленарната зала на ЕП прие доклада на Илияна Йотова за планинските региони в Европа. Всички политически групи, с изключение на крайнодесните, подкрепиха почти единодушно нейната инициатива, която цели специално внимание и  нови възможности за инвестиции в планинските региони чрез европейски средства.

„Необходима е специална програма за развитието на планинските региони, всички сме убедени в това“ – заяви българският евродепутат на продължилата повече от три часа дискусия в Страсбург. Илияна Йотова настоява за определяне на процент от европейското финансиране само за планините и възможности за целеви проекти за финансиране и подпомагане на планинските региони на Европа.

Конкретното предложение е в  следващия програмен период за европейските фондове да се включат допълнителни инвестиции в планините. Планините представляват 30% от територията на ЕС и близо 17% от европейските граждани. Те имат своите специфики, които изискват специални мерки – от трудната достъпност и атмосферните условия до промените в климата, развитието на образованието и бизнеса.