Най-новата книга” По стъпките на спомена” на Костадин Пампов бе представена днес в Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев”. В читалня „ Хуманитарни науки”, за да споделят впечатления от разказите на „ момчето в мен” бяха дошли директорът на Езикова гимназия „ Бертолт Брехт”, където г-н Пампов преподава „ Философия”- Велка Недялкова, литературният критик  Никола Иванов, поетесата Цветанка Убинова и ученици от гимназията, някои от които членуват в Клуба на четящите и пишещите.

???????????????????????????????

Проявата  бе организирана в рамките на Националната библиотечна седмица от 9 до 13 май, която има за цел да насърчи четенето и да отвори библиотеката като пространство за срещи и общуване. „Г-н Пампов може да направи от най-сивото нещо интересно и за мен той е един изключителен приятел и творец”, сподели Цветанка Убинова, която е  и колежка на Костадин Пампов, и ръководител на клуба на четящите и пишещите. Авторът сподели защо точно това е заглавието на поредната му книга”По стъпките на спомена”, „защото всичко, което разказвам в тази книга, съм го почувствал и преживял и съм го превърнал в спомен”.

Писателят разказа за идеята да напише разказа” Пчелоядите” , за легендата за Георги войвода и разсъждава за общото и различното между философията и литературата. Философията е копнеж да бъдеш у дома, където и да си. Философията и свободата дават свободата, която е най-важното за един човек, смята литературният критик Никола Иванов.  Без философията не може да съществува литературата и обратното, и нито едната не е пълноценна без другата, обобщи той.

ЗА КНИГАТА

пампов

„Костадин Пампов преподава философия, но е изкушен от импресивната проза. Това, което пише, е интелигентно, чувствително, умно и чисто. В него е човекът-със страстите и погромите. С висините на порива и бездната под тях. С оцедената тъга от живота. С последната утеха, че си живял, че си оставил диря…“ 

                                                                                                  Никола Радев