Димитър Ганчев, змс

В дните на Празника на Пазарджик в залата на Модел яхт клуба се проведе Държавното първенство и Мемориал „Н.Шишков“ по корабомоделен спорт за настолни модели- класовете „С“ под патронажа на кмета на града г-н Тодор Попов. Тридесет и седем състезатели от 9 клуба представиха  54 модела пред съдийската комисия.

Изработката на моделите беше на изключително ниво и бяха раздадени 17 златни, 15 сребърни и 12 бронзови отличия в 7 категории. С ювелирното си майсторство се отличиха Диян Димитров от Варна- 97,33 точки и Любомир Ненов от Ст. Загора- 97,0 т. в клас С-1, ветроходни кораби, Иван Маринов от Русе – 98,0 т. в клас С-2, Асен Арсенов от Каварна-97,67 т. и Кольо Гунушки от София- 97,67 т. в клас С-3 и моделите на представителите на домакините Никола Друмев-97,67 т, Лазаринка Бончева- 97,0 т и Димитър Енгибаров- 96,0 т. в клас С-6.

Освен това Друмев завоюва още 2 сребърни медала, а Енгибаров сребро и 3 бронза. За пръв път в тези класове се пробва и змс Петко Петков в клас С-2- кораби от стоманеното корабостроене, като завоюва сребърен медал с още незавършеният до край модел на влекача „Хални“- 93,0 т. и се амбицира за следващата година да го завърши до край и да претендира за златото, а той умее и знае как да стане, бронз завоюва и Ангел Семерджиев в клас С-1-К с „Виктори“- 87,0 т.

В юношеският клас С-6, Модел яхт клуб-Пазарджик се представи от девойките Гергана Николова, която спечели два сребърни медала с „Куин Мери“- 86,33 т. и „Санта Мария“- 86,67 т., и Невена Узунова беше изключително щастлива с двете си първи сребърни отличия, с „Пинта“- 83,67 т. и „Ниня“- 83,67 точки. Пазарджишкият Модел яхт клуб за пореден път доказа, че е най- титулуваният в страната и с трите си златни, 9 сребърни и 4 бронзови отличия, далече изпреварва Средец с 8, Каварна- 6, Харманли и Ст.Загора с по 4, а София, Варна и Русе с по две призови места.

С тези нови 16 и 12-те приза от Харманли, предвещава нови върхове по броя на завоюваните титли и медали в предстоящите вътрешни и международни първенства. Това е началото, а през този спортен сезон предстои участието на българските корабомоделисти в две световни и две европейски първенства. Участието на нашите спортисти, за сега есигурно само в Европейското за скоростни модели- домакин на което е Пазарджик.

За останалите ще трябват средства, и то много, а за сега единствено Петкови и Маркови могат да си позволят да отделят от семейният си бизнес за евентуалното участие в Световното за моторни модели в Полша. На  Световното за настолни модели в Калининград- Русия, шансовете ни за златни медали са много големи, но точно за там клуба няма идея от къде могат да се осигурят около 4000 лева за участието поне на двама наши представители.