Кои са сексуално-предаваните инфекции, как става заразяването и какви са профилактичните мерки ще разяснят днес на тийнейджърите от Професионална гимназия „В. Левски” гр. Пещера експертите по промоция на здравето Ирина Атанасова и Анелия Куртакова. Обучението включва презентация и интерактивни игри. За младите хора е важно да знаят, че заразяването с някои СПИ може да стане по кръвен път, т.е. при нарушаване на кожната повърхност – кръвопреливане, операция, инжектиране, татуировки, бръснене, маникюр.

Когато говорим за болестите, предавани по полов път, СПИН е най-често обсъжданата тема и това измества встрани от вниманието останалите полови инфекции. Опасността от тях не се осъзнава ясно и те се подценяват- подчертава д-р Надя Палийска, началник на отдел «Профилактика на болести и промоция на здравето» в РЗИ Пазарджик.

Особен акцент ще бъде поставен върху рисковете за здравето от ненавременното лечение на болестите, предавани по полов път – стерилитет и други сериозни усложнения.

Групата на интравенозните наркомани е рискова при заразяването със СПИ. От тези болести най-опасен е Синдромът на придобитата имунна недостатъчност –ХИВ/СПИН, който може да бъде причинен от употребата и злоупотребата с наркотични вещества. След дни (на 26 юни) международната общественост ще отбележи Световния ден за борба с наркоманиите. По този повод здравните експерти ще насочат вниманието на юношите върху заразяването с ХИВ по кръвен път и рисковата групата на интравенозните наркомани.

Обучението се провежда по покана на Общинска администрация гр. Пещера и здравните медиатори, във връзка с изпълнение на проект „Мисията възможна”.