Планетите Юпитер и Венера се сливат в двойна ярка звезда. Уникалното астрономическо явление ще огрее небето над България на 27 август и ще се повтори едва след хиляди години. Преди 20 века подобно събитие ознаменувало раждането на Исус Христос, когато на небосклона грейнала Витлеемската звезда. Съобщи чрез вестник „Труд“ директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” д-р Никола Петров.

По думите му предстоящото сближаване на планетите ще наподобява звездата, която отвела тримата влъхви до малкия Исус. Всъщност преди 2000 г. Юпитер видимо се обединява със Сатурн в двойна звезда и оттогава е знак за знаменити събития в историята.

„В небето на малка част от Земята хората са видели нещо много ярко. Това е безспорно, защото го пише на много места. Изчисленията показват, че всъщност това е визуално сливане на обектите Юпитер и Сатурн една с друга. Това е било наблюдавано в западната част на Иран и Ирак, в коридор от около 150 км“, обясни д-р Петров.

По думите му предстоящото сливане в двойната звезда ще може да се наблюдава идеално от страната ни. „Ще можем да наблюдаваме явление, подобно на Витлеемската звезда, но между планетите Юпитер и Венера, на западния хоризонт при залеза на Слънцето. Ще има места, които визуално няма да могат да се разделят двете планети, защото това са двете най-ярките планети на небето. Те ще светят необичайно ярко за всички. Това ще трае само няколко часа, не повече от една нощ. На следващия ден ще се виждат също, но няма да са толкова близо една до друга“, уточни ученият.

По думите му, въпреки че за физиката и астрономията подобно явление не е определящо за нашата цивилизация, е нормално хората да го свързват с различни предсказания.