Изключително напрегнати дни за огнеборци и спасители от РДПБЗН-Пазарджик, съобщиха от Пресцентъра на ОД МВР $ Пазарджик. Само за последните 72 часа екипите са реагирали на общо 66 сигнали за инциденти от всякакъв род. С най-голям процент са сигналите за пламнали сухи треви, стърнища и отпадъци. Техният брой за трите изминали дни е 49. Този факт е обезпокоителен, тъй като за гасенето на подобен род пожари са изисква много време, разход на сили и средства, амортизация на техниката. Освен това се създава реална предпоставка за нанасяне на щети в горския и полски фонд, при които има и опасност да пострадат хора.

Един от най-значителните инциденти е регистриран в района на гр . Ветрен. От запалени отпадъци в сметището е предизвикан пожар в сухи треви, стърнища, който бързо се прехвърля и в горския фонд. Общата му площ достигна 350 декара. За справяне със създалата се ситуация на мястото са дислоцирани 38 огнеборци от Районните служби в Белово, Пазарджик и Пещера с четири противопожарни автомобила и три джипа. Заедно с тях в гасенето са включени 28 лесничеи с 6 джипа, жители на гр.Ветрен, както и тежка техника предоставена от Община-Септември. Пожара е локализиран и потушен, но са нанесени и щети в горския фонд

Пожар е възникнал и в ръжен масив, намиращ се в местността „Гъбаците” край Панагюрище. Това е наложила два противопожарни екипа да се отзоват, тъй като огънят е обхванал около 4 декара с ръж и 15 декара сухи треви. Спасени са около 50 декара с ръж и две сгради намиращи се в обхвата на пожара. Причината е в техническа неизправност в самоходна моторна косачка използвана в масива.

Пожар отново в района на Панагюрище е засегнал около 5 декара насаждения от лавандула. Благодарение на намесата на огнеборците са спасени около 60 декара с насаждения от същия вид.

В резултат на пожар е изгоряла стопанска постройка в Ракитово, както и намиращите се в нея дърва за огрев. Спасена е намиращата се наблизо къща.

От запалени сухи треви е предизвикан и пожар в района на пазарджишкото село Синитево. Унищожени са 1000 бали със слама.

Снощи около 21.00ч. е получен сигнал за инцидент с туристическа газова бутилка в жилище, намиращо се в Пазарджик. В резултат на пожара е пострадал 23-годишният собственик на апартамента, който е транспортиран от екип на „Спешна помощ” в МБАЛ-Пазарджик, а от там в УМБАЛ „Свети Георги” в гр.Пловдив с изгаряния от 1-ва степен в областта на краката, без опасност за живота.