Районна прокуратура-Велинград е наблюдавала общо 254 бързи и незабавни производства от януари до октомври 2016 г. Те са за различни престъпления – управление на автомобил след употреба на алкохол, за държане на наркотични вещества без надлежно разрешително, за държане на акцизни стоки без бандерол, кражби, съпротива на полицейски служители и други.

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Велинград по незабавно производство е бил осъден Здравко Г., на 33 г., за това, че на 26 юни 2016 г. в гр. Велинград управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Поло“, с концентрация на алкохол в кръвта 1.55 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест“ – престъпление по чл. 343б  ал. 1 Наказателния кодекс. На Здравко Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца при първоначален „строг“ режим, както и е лишен от право да управлява автомобил за срок от една година.

В седемдневен законов срок е приключено бързо производство и е бил внесен в съда обвинителен акт спрямо А. Б., на 17 г., за това, че на  10 септември 2016 г. в гр. Велинград, обл. Пазарджик, по улица „Евлоги Георгиев“  е управлявал лек автомобил, марка „Опел Астра“ с концентрация на алкохол в кръвта 2,77 на хиляда, като преди е бил осъждан за същото деяние.  На него ме е било наложено наказание „пробация“ за срок от две години и обществено порицание чрез прочитане на присъдата по местен радиовъзел.

На 22 юни 2016 г. Районен съд -Велинград е одобрил внесено споразумение по бързо производство спрямо Живко К., на 41 г. за това, че в гр. Велинград е държал акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия – 4,4 килограма тютюн за пушене за лула и за цигари и 1600 къса ръчнонапълнени цигари с филтър, всичко на стойност 1499  лева. На  Живко К. му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от седем месеца условно с изпитателен срок от 3 години.