Любомир КАЛУДОВ

Тиквеният фенер с присъщата си упоритост се опитва трайно да се намърда в българските национални традиции. Става дума за Хелоуин. На пръв поглед – безобидно веселие, маскарад, карнавал, причина да се шегуваме. В годишния календар винаги има място за още един празник. Децата се радват, на другия ден не се учи, всички са доволни.
Всеки празник е символ и памет за нещо. Денят на братята Кирил и Методий, Гергьовден, Димитровден, Коледа, Великден…
Хелоуин е езически келтски празник от Ирландия. Тези примитивни в културата си и агресивни в битието си племена се страхували от смъртта. Вярвали, че на точно определен ден мъртвите оживяват, идват да си отмъстят и да вземат телата на живите. Ставало вечерта срещу Samhain /Самхаин/ – келтската нова година. Това било страшна нощ. Вратите на жилищата се залоствали, огнището се загасяло, а хората се обличали в животински кожи за да уплашат бродещите привидения. Няма сравнима с нашия календар дата, но изглежда този страх се е предавал през вековете. Както и ритуалите да се уплашат мъртвите, да се прогони смъртта. В нашата езическа традиция , това са кукерските празници – шум и страшни маски с рога и звънци.
През 853г. Папа Григорий ІV, за да приобщи езичниците към християнството, обявил първи ноември за ден на всички светии и мъченици за християнската вяра. След разделянето от католицизма, православната църква е съхранила този празник. В първата неделя след Петдесетница се отдава почит на „Всех святих“ – всички безименни и неизвестни герои, които са живели и страдали заради вярата си в Йисус Христос. През 2016г. Денят на всички български светии беше на 26 юни. Празникът на Вси Светии се празнува в католическия свят на 1 ноември. Тогава хората често пътуват из цялата страна, за да се погрижат за гробовете на роднините си като ги украсяват с фенери и венци.
През 1840г ирландски емигранти пренасят в Америка легендата за Джак – пияница и хитрец, който след смъртта си не бил приет нито в рая, нито в ада, а бродел по земята с фенер от издълбана ряпа. По-късно ряпата била заменена от тиква – по-често срещана и по-лесна за дълбаене.
Днес Хелоуин означава забавления, зловещи шеги и вицове, а хората, които участват в тях, са облечени като вещици, върколаци, скелети, чудовища от всякакъв вид. Децата от западните страни почукват на вратите на съседите и питат „Trick or Treat?” (Дяволия или почерпка?). Този въпрос е поставен като заплаха и ако съответният човек откаже да им даде сладкиши, те ще му направят една дяволия. Всичко това става вечерта на 31 октомври.
Този „празник“ няма нищо общо с духовността, традициите и вярванията на българския народ, той има повече общи неща с езическите практики и ритуали, отколкото с православната вяра. Най-големият проблем на този псевдопразник е, че чрез него се изопачават основни идеи на християнството. В православието отслужените на Архангелова задушница /5 ноември 2016/ служби дават надежда, светлина, възпоменание за починалите, които не са забравени. В никакъв случай починалите наши близки не се възприемат като духове, които не могат да намерят покой, и затова са принудени да ходят по земята. Към мъртвите изпитваме почит и уважение и не си ги представяме като зли демони и вещици.
Друга криеща се зад този празник опасност е, че вместо да се покаже истинското лице на злото, то се предава в забавна светлина. Предава се посланието, че може да се шегуваме със злото и дяволът да ни забавлява. Агресивността и насилието са развлекателни форми на празнуване. Такава норма на поведение може да има трайни последици върху психиката. Деца от детската градина, облечени като призраци, върколаци, мъртъвци и скелети с брадви и ножове, от които капе кръв. Хелоуин внушава, че злото е около нас, с него може весело да се съжителства, което е насърчаване идеите на окултното, на сатанинските организации.
Хелоуин е и бизнес. В САЩ се очакват 7 млд. долара приходи от продажба на тиквени фенери, костюми, фойерверки и празненства. Сурогатен американски ден на всички светии, прекрасно организиран и финансиран. Голям брой реклами и телевизионни предавания, мероприятия в училища, офиси и ресторанти, внимание от страна на пресата и телевизионните канали. През 1978 година историята за безсмъртен маскиран сериен убиец постави началото на 10-серийния филм „Halloween“. Филмът генерира почти 400 милиона долара приходи от продажба на билети.
Какво общо има между традициите и самобитната култура на древната страна България, запазила през вековете неповредена църковна традиция, пренесла азбука и християнство в съвременния свят и ирладското езичество? Пространството е пълно с: „Арт ателие Хелоуин“, „Хелоуин в Лидл“, „20 секси костюма за Хелоуин“, „Сладки за Хелоуин – рецептите на Звездев“, „Креативна хелоуинска тиква“… Тъжно е, като ги четеш.
Умните ни, красиви и интелигентни деца ще пръснат българските гени по света. Нека знаят за Хелоуин, св.Патрик и св.Валентин. Ами за св.Иван Рилски, св.Георги Победоносец, св.Николай Чудотворец? Какво е Богоявление, Черешова Задушница и Йорданов ден?
Попитах в английската гимназия – „На първи ноември ще ходите ли на училище?“
Отговорът беше – „Не, нали е Хелоуин!“
Всъщност, тогава е Денят на народните будители.
Най-главното в човека е неговата вяра, неговият светоглед. Ако се повреди светогледът на нацията, няма да помогнат нито законите, нито парите, нито оръжието. Ако човекът стане безнравствен, той ще започне умело да заобикаля законите; в политиката той ще избере пътя на двойните стандарти; парите ще постави в услуга на себе си и на своите пороци, а не на благото на обществото; с оръжието ще се възползва непредсказуемо и агресивно.
Всичко започва от тиквения фенер и народните будители.