На 17 ноември, вторник ще отбележим Международен ден без тютюнев дим и Ден на отворените врати в Регионалната здравна инспекция – Пазарджик.

„Здравословно ний умеем в нашия град да живеем!“ Под това мото ще премине кампанията, която организира МЗ, с участието на регионалните здравни инспекции в страната, по повод Международния ден без тютюнопушене, отбелязван всеки трети четвъртък на месец ноември. То принадлежи на номинирания на първо място през 2016г. проект на Национален ученически конкурс „Посланици на здравето”, реализиран от третокласници от СОУ „Св. Константин – Кирил Философ” гр. Русе.

В България 37,4% от населението на възраст над 20 год. са активни пушачи (по данни на Национално проучване на факторите на риска за здравето от НЦОЗА, 2013-2014г.)

Вредното въздействие на тютюнопушенето върху здравето ще бъде основна тема на беседите и обученията, които експертите по превенция на болестите и промоция на здравето ще проведат с ученици от Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Септември и Велинград.

Инициативи на РЗИ

17 ноември – Ден на отворените врати

Консултиране на пушачи за отказ от тютюнопушене, изследване с теста на Фагерстрьом степента на никотиновата им  зависимост и измерване на въглероден  оксид в издишан въздух – в Кабинета за консултиране, ет. 3 стая 313.

 21.11.2016 г.

Час: 12,20 ч.

Обучение за вредата от тютюнопушенето в НУ «Никола Фурнаджиев» гр. Пазарджик, демонстрация с кукла Сю.

22.11.2016 г.

Час: 13,25 ч.

Обучение за вредата от тютюнопушенето в ОУ «Проф. М. Дринов»  гр. Панагюрище, демонстрация с кукла Сю.

23.11.2016 г.

Час: 13,00 ч.

Обучение за вредата от тютюнопушенето в ОУ «Патриарх Евтимий» гр. Пещера, демонстрация с кукла Сю.

24.11.2016 г.

Час: 15.10 ч.

Обучение за вредата от тютюнопушенето в СУ «Христо Ботев» гр. Септември, демонстрация с кукла Сю.

29.11.2016 г.

Час: 13,30 ч.

Обучение за вредата от тютюнопушенето в СУ «СВ. Св. Кирил и Методий» гр. Велинград, демонстрация с кукла Сю.

Обученията са част от образователните занимания по програма Детско полицейско управление на територията на област Пазарджик.

В периода на кампанията, която ще продължи до 24 ноември, здравните специалисти предоставят на детски, учебни заведения  и НПО здравно-информационни материали за вредата от тютюнопушенето – плакати, календарчета, брошури и обучителни филми.