„Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик за поредна година инициира Ден на отворени врати на 20.02.2017 г. Събитието се провежда веднъж в годината по повод  Световния ден на онкоболните хора – 4-ти февруари и Световния ден на онкоболните деца – 15-ти февруари, съобщи председателят на Сдружението – Мария Чергарова.

Инициативата традиционно се подкрепя от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов. Входът е свободен за всички, които имат потребност и искат да получат информация за такъв вид услуги, които се предоставят в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания от специалистите. Ще имат възможност да получат компетентни отговори и информационни брошури.

По повод инициативата д-р Теодора Благова (рентгенолог) ще прегледа всички желаещи за преглед на гърдите с ехограф и ще разяснява методите на превенция и необходимостта от нея според състоянието и възрастта им на 20.02.2017 г. от 12:00 до 15:00 ч. в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания в Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” № 16. Цената на прегледите е непроменена – 10,00 лв. Записването на желаещите става в центъра или на тел.: 0888/380-308, 034/986-232 от 08:00 до 15:30 ч. Целта ни е да подсетим всеки, който не е направил своя профилактичен преглед да не чака утре, а да го направи сега и целогодишно да мисли за себе си.

По време на кампанията за борба с рака на гърдата през 2016 г. се прегледаха малко над 1000 жени. На две от тях Д-р Благова откри рак на гърдата. Проследяват се тринадест жени с открита патология. До момента ехографа беше на разположение на работещи жени в Пазарджик и други общини в областта, читалища, учреждения, учебни заведения, цехове, фирми. Целта е да се скъси разстоянието на работното място между лекар и пациент. Поради завишения процент на новооткрита патология прегледите с подвижния ехограф продължават. Ехографът може да стигне до всички населени места и учреждения, където ни поканят да отидем и има желаещи да се прегледат на място. Със съдействието на Областния Управител Г-жа Гинче Караминова профилактични прегледи се проведоха и в някои общини на Област Пазарджик.

На  4 – ти февруари преди  15 години в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу  рака. На срещата се взема и решение датата да бъде обявена официално за Световен ден за борба с раковите заболявания и тяхното откриване, лечение и превенция.

15 февруари е обявен за световен ден на онкоболните деца.

Според изчисления на Националния раков регистър в България общата заболеваемост в България е по-ниска от средната за Европа, но въпреки това в страната над 100 души се разболяват всеки ден, а над 18 000 умират от онкозаболявания годишно.

По данни на Регионална здравна инспекция – гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2015 г. в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1216. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2015 г. в нашата област са общо 10 091, което е с 222 повече от 2014 г., в т. ч. на първо място 1639 – от рак на млечната жлеза.

В световен мащаб раковите заболявания са водеща причина за смъртността. Черната статистика регистрира, че всяка година над 12 милиона души получават страшната диагноза рак, а повече от половината не успяват да се излекуват (7,6 млн. души).

Експертите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще изгубят живота си заради онкологични заболявания.

В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се предвижда и повишаване на броя на хората с онкопроблеми.

Лекарите алармират, че около 40% от раковите заболявания все пак могат да бъдат предотвратени. Мотото „Ракът може да бъде предотвратен” се съсредоточава върху това как рискът за развитие на болестта да бъде сведен до минимум.

Черната статистика за рака в България:

262 000 – общ брой на болните от рак българи

180 000 – от тях имат тумори

По данни на Националния раков регистър над 100 българи се разболяват от рак всеки ден.

Годишно умират над 18 000 души.

В световен мащаб:

12 милиона души получават страшната диагноза

7,6 милиона души умират

84 милиона души ще загубят живота си през идното хилядолетие

40% от раковите заболявания могат да се предотвратят.

 Ако с различните образователни програми и разговори за болестта рак и с ежегодните инициирани от нас инициативи и кампании, свързани с необходимостта от профилактика сме научили повече хора да бъдат отговорни за здравето и ако с мисията си сме успели да накараме обществото да приеме болестта, като всички останали болести, успяваме да върнем усмивката върху лицата на болните, да им вдъхнем вяра и надежда, то значи, че сме успели поне малко в желанието си да бъдем заедно в борбата срещу рака!

Благодарим на всички, които ни съдействате за разпространение на информацията, за да може да се информират повече хора, които имат потребност от такъв вид превенция!