На 18 май 2008 край водоема „Черно море“ до Пазарджик група ентусиасти поставиха началото на една традиция със създаването на нещо уникално за България- риболовно състезание за деца и младежи в неравностойно положение. Една инициатива, която доказа и продължава да доказва, че тези деца могат, че тези деца имат своето място край водата и в обществото. За тези години се сблъскахме с много трудности, с недоверие към участниците, към нас, но ги преодоляхме с помощта на много хора повярвали в това, което правим.
„Един различен ден“ е мероприятие под формата на риболовно състезание за деца и младежи в неравностойно положение. Събитие, което не е само риболов, а има своята социална насоченост- децата стават по-уверени в себе си чрез гласуваното им доверие, чрез предоставената им за първи път възможност. Децата подобряват уменията си за контакт с непознати хора чрез треньорите-риболовци, които се отнасят с тях като с равни и нямат предразсъдъци.

Инициативата вече е на национално ниво. От три години се провежда също в София и Пловдив, а тази есен ще бъде и второто издание в Стара Загора. Не смятаме да спрем до тук, надяваме се към инициативата да се присъединят още градове в България, а защо не и извън страната.
През всичките години ние нямаше да можем да зарадваме тези деца без помощта на дарители – много фирми и частни лица, които с радост подаряваха на децата един различен и незабравим ден. Тази година генерални спонсори са фирмата за риболовни принадлежности „Филстар“, риболовен форум GO FISHING BG.ForumsClub“,„Кенга адвъртайзинг“.

На 14 май 2017 на водоема „Черно море“, от където започна всичко, ще се проведе десетото юбилейно издание за град Пазарджик. Заедно с 40 деца, участници от различни училища и деца и младежи от защитено жилище и дневен център на сдружение „Егида ще ловим риба, ще се забавляваме и ще празнуваме. Инициативата в Пазарджик се подкрепя и от „Гларус“- Пазарджик, „Елит Кар“, „Екобулпак“, Ловно-рибарско сдружение „Сокол 1893”, Кемпински хотел Гранд Арена Банско. Заповядайте да празнуваме заедно!

Следващата седмица, на 21.05.2017, продължаваме в Пловдив. И тази година спортен риболов „Рибката“,намиращ се на Пещерско шосе, ще бъде наш домакин. 40 деца от сдружение „Паралелен свят“ и сдружение „Протягам ти ръка“ ще премерят сили в риболова. Спонсорите, подкрепящи ни и през изминалите години са отново с нас: „Стефанов Мотърс“ и „Сентера Тракия„. Подкрепа в деня на състезанието ще окажат момичета и момчетата от Ротаракт клуб Пловдив. Надяваме се риболовната общественост в Пловдив тази година да е по-дейна и да откликне на нашата молба за помощ. Очакваме Ви на 21.05.2017, за да направим заедно един различен и незабравим ден за тези деца.

Пролетните състезания ще завършим на 11.06.2017 в София на рибарник „Панчарево“. 40 деца и младежи участници от асоциация „Аутизъм“, асоциация „И нас ни има“ и Фондация „Светът на Мария“ ще вземат участие в инициативата. Спомоществователи за софийското състезание са „Experian България“ и „Екобулпак“, . И тази година очакваме силна подкрепа от софийските риболовци.

През месец септември ще закрием нашата мини-лига за втора поредна година със състезанието в Стара Загора. Както винаги ще заложим на изпитани партньори: асоциация „Филаделфия 2002“, езерото „Загорка“, и Ротаракт клуб Стара Загора.

Десет години ние разбиваме стереотипи! Десет години ние подаряваме усмивки! Отправяме предизвикателство към медиите: Заповядайте на водоемите, присъединете се към различния ден, подарете и Вие усмивки! Помогнете на инициативата да достигне до повече хора! Помогнете на инициативата да стъпи в нови градове!