Ученици, студенти и любители на изкуството ще могат да изявят своите дарби на тазгодишната Европейска нощ на музеите и галериите, която ще се състои тази събота.

Партньори на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик ще бъдат Младежки театър „Приятели” при Младежки дом – Пазарджик, СУ „Георги Брегов” профил „Изкуства” със специалното участие на таланти от 25-та гимназия, град Ставропол (Русия), които ще представят съвместен концерт в зала „Цветан Радулов”.

В залите на галерията ще бъдат предоставени работни стативи и материали за рисуване, където всеки желаещ може да направи своя интерпретация по картина от експонираните в залите художествени изложби. Покана за участие е отправена към творческите ателиета, школи и кръжоци по изобразително изкуство в областния град.

Достъпът до експозициите ще бъде безплатен, с начален час 18.00 ч. и удължено работно време до 1.00 ч. след полунощ. Концепцията на културното събитие е да се привлече вниманието на публиката, чрез представянето на необичайна и забавна програма, в която освен възможността да бъдат разгледани изложбите в залите по време на международната инициатива е и да предлага други културни прояви, организирани съвместно с други културни и образователни организации.

Програма за Европейска нощ на музеите в ХГ „Станислав Доспвески” Пазарджик – 20 май 2017 г. 

Изложби в централна сграда на пл. „Константин Величков” 15:
– Изложба „Голото мъжко тяло 1856-1944” кураторски проект на СГХГ – първа зала;
– Изложба „∞„ (Безкрайност) на художниците – галеристи от ХГ „Станислав Доспевски”, по повод Международен ден на музейните специалисти – втора зала;
– Експозиция „Портрет” в зала „Цветан Радулов” (трета зала).

18.00 ч. – 19.00 ч. – Съвместен концерт на СУ ”Георги Брегов” и 25 – та гимназия, град Ставропол (Русия) с изпълнения на пиано, саксофон, кларнет и общи песни- Николина Банева, Георги Манчев, Мария и Селена Гайдови, Тодор и Мартин;
20.00 ч. – Театрална постановка „Мечка” по А. П. Чехов – Младежки театър „Приятели” при Младежки дом град Пазарджик с художествен ръководител актьора: Александър Братоев
Постановка: Александър Братоев
Актьори: Елена Попова – Силвия Найденова, Григорий Смирнов – Георги Манчев, Лука – Христиан Кошлуков.;

18.00 ч.- 1.00 ч. Приятели на галерията рисуват – всеки имащ дарбата да рисува може да направи своя интерпретация по картина.
* Фотографи – доброволци от фенгрупа на галерията „Златната спирала” ще заснемат събитията по време на Европейска нощ на музеите в залите на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.