На XVII Международен детски етнофестивал  „Децата на Балканите с духовност в Европа” в Хасковски минерални бани ПТС „Чудесия” завоюва най-голямата награда на името на проф. д-р Желязко Христов за най-добър танцов състав.

Тази година в него участват близо 2000 деца от 6 държави.

Фестивалът се провежда на 31 май и 1 юни, като  в първия ден са взели участие 59 ансамбъла, а във втория, когато се включи и „Чудесия”- 78, разказа главният художествен  ръководител на състава Таня Димитрова.

Измежду всички участници пазарджишките чудесии успяха да грабнат за пореден път признанието на журито и да получат най-високото отличие.

Съставът  участва за трети път на този престижен фестивал, организиран от КНСБ и община Хасковски минерални бани, като и в предишните две години младите таланти  от нашия град печелят най-голямата награда.

Общо 106 деца на възраст между 8 и 19 години, разделени в три възрастови групи, представиха Пазарджик пред многобройната публика.

„Пазарджик може да се гордее с „Чудесия”! С тези думи кметът на община Хасковски минерални бани Мюмюн Али Искендер  връчи отличието на Таня Димитрова под аплодисментите на участници и гости.

БНТ подготвя специален филм за фестивала и участието на пазарджишкия танцов състав ще бъде излъчено по обществената телевизия.

За нашите деца обаче голямата награда този път бе съпътствана и от още една много вълнуваща  духовна награда. Миналата година  съставът  се включи в благотворителна кампания на общината в подкрепа на момиченце, нуждаещо се от скъпо лечение в Турция. То вече е претърпяло тежката животоспасяваща операция и в момента се възстановява.  Хората от селото прегръщаха и целуваха с благодарност пазарджишките таланти, които със своите завладяващи танци отвориха към добро и сърцата на множество дарители, дошли да видят магията на българския танц , превъплътена от  „Чудесия”.