В историята на човечеството има много неизяснени моменти, а пренаписването ѝ е повече от наложително след като съвременните изследователи се натъкват на доказателства оспорващи конвенциалното познание.

Една от неразгаданите мистерии са картите на турския мореплавател и адмирал Пири Рейс. Предполага се, че една от тях описва с изключителна точност бреговата ивица на Северна и Южна Америка, във времето когато в цивилизования свят за тях не се е знаело нищо. Нещо повече Пири Рейс нанася на своята световна карта и Антарктида, като там липсва огромната ледена шапка. Вместо нея има реки и градове, както и пристанища и планнски вериги.

Как е възможно да се случи това?

Нека започнем с раждането на Пири Рейс. Няма точна дата и час за това събитие, но според съвременниците си той е роден в промеждутъка от 1465 и 1470 г. в Гелиболу, на полуостров Галиполи, при пролива Дарданели в Турция. Истинското му име е Хаджи Мухиддѝн Пѝри ибн Хаджѝ Мехмѐд. Син е на Хаджи Али Мехмед от град Караман и племенник на известния османски мореплавател Кемал Рейс.

Приблизително след 1481 г. започва да плава заедно с чичо си, който е пират в Средиземно море. През 1487 г. заедно с него отива на помощ на мюсюлманите в Испания. Между 1491–1493 г. участва в нападенията на островите Сицилия, Сардиния и Корсика и южните брегове на Франция. Започвайки служба за Османската империя заедно с чичо си, той бил капитан на боен кораб в Османско-венецианската война от 1499–1502 г. След смъртта на чичо му 1511 г. се оттегля в гр. Галиполи, работи върху „Морска книга“ и през 1513 г. начертава карта на света.

Воюва като капитан в османския флот при Египетската операция през 1516 г. През 1517 г. предлага първата начертана карта на Явуз Султан Слим („Смелият“). След като завършва „Морска книга“ през 1521 г., участва в Родоската операция от 1522 г. През 1524 г. направлява кораба на великия везир Ибрахим Паша, пътуващ за Египет. През 1525 г. поради интереса на великия везир преработва „Морска книга“ с негова помощ и я подарява на падишаха султан Сюлейман I, „Законодателя“ (или наричан още „Великолепни“), заедно с начертаната през 1528 г. втора карта на света.

Карта на Пири Рейс

След 1528 г. служи в южните морета. След превземането на град Аден (в дн. Йемен) от португалците, той е назначен за капитан в Османския суецки флот, но през 1548 г. Аден е превзет обратно. През 1552 г., превземайки важната португалска база в Мускат (Маскат) и след това остров Кешъм, обсажда крепостта Хормуз. После се насочва на север, узнавайки решението на португалците да затворят Персийския залив. След като завладява Катарския полуостров и остров Бахрейн, заминава за Египет. Губернаторът на Басра, Кубад паша, поискал помощта му по време на тези нападения, но Пири Рейс изоставя флотата, намираща се в Персийския залив. По-късно е обявен за виновен за тези си действия и е публично обезглавен през 1554 г. или 1555 г. в Кайро.

Карта на Европа направена от Пири Рейс

22пири2

Може би заради тази присъда, неговите карти потъват в забвение.

Но възкръсват с нова сила през 1929 г., когато една от тях е открита в двореца Топкапъ. Това е картата от 1513 г. предложена на Султан Селим, четири години по-късно в Кайро. Картата носи подписа на Рейс и датите 9 март – 7 април 1513 г.

Най-изненадващият аспект в картите е присъствието на Америките. Това е най-старата известна турска карта, показваща Новия свят, и една от най-старите карти на Америка, която все още съществува в света. Най-старата, която все още съществува, е картата, изготвена от Хуан де ла Коса през 1500 г., тя е запазена във Военноморския музей в Мадрид.

22Piri_Reis_map_interpretation

Картата на Пири Реис, сравнена с днешна сателитна снимка на Южна Америка

Картата на адмирал Пири от 1513 се основава на около 20 по-стари карти и графики, които Пири Рейс е събрал, включително листовете, проектирани лично от Кристофър Кълъмбъс, които неговият чичо Кемал Рейс е получил през 1501 г. след залавянето на седем испански кораба край бреговете на Валенсия в Испания.

Най-забележителната характеристика на тази карта е нивото на точност в позиционирането на континентите (особено връзката между Африка и Южна Америка), което за времето си е несравнимо. Дори карти, изготвени десетилетия по-късно, не са имали толкова точна позиция и пропорции, което може да се види в други карти на Пири Рейс в неговия Kitab-i Bahriye. Картата на Пири Рейс е съсредоточена в Сахара на ширината на Тропика на рака.

Оцелелият фрагмент от първата световна карта на Пири Рей, създадена през 1513 г., е най-старата известна карта, която включва континента Америка. Картата показва част от Европа и западния бряг на Африка, източната, централната и южна Америка, атлантическите острови и океана. Виждат се много подробности за Южна Америка.

Форматът на картата е обичаен за този период от време на човешката история. Вместо решетки от географска ширина и географска дължина,в  компас от рози са поставени в ключови точки с азимути. Източно-западната линия, която преминава през малката издигаща се Южна Америка в центъра на картата, е в много точна позиция спрямо Екватора, както там, така и по отношение на Африка.

Малкият компас в най-горната част на картата е много добра позиция на 45 градуса на север, където азимутът изток-запад намира брега на Франция. Двете големи компас рози в средата на Атлантическия океан са по-трудни за поставяне.

Те биха могли да намерят тропическите линии (23-1 / 2 север и юг) или биха могли да представляват 22-1 / 2 ширина (една четвърт от пътя от екватора до полюса). Като се има предвид, че те са малко по-близо до 45 градуса от екватора, тропическите линии са най-вероятните.

Картата на Пири Рейс от 1513 г. показва Атлантическия океан със съседните брегове на Европа, Африка и Новия свят. Второто парче карта от 1528-29 г., от която е оцеляла около една шеста, обхваща северозападната част на Атлантическия океан, включително южния край на Гренландия, Северна Америка от Лабрадор и Нюфаундленд на север до Флорида, Куба и части от Централна Америка. И на юг показва региона от Венецуела до Нюфаундленд.

Германският учен Пол Кахъл прави задълбочен анализ и описание на картите на Пири Райс.  Той отбелязва, че Пири Рейс е отличен и надежден картограф. Кахъл също така посочва, че цялата картина на пътешествието на Колумб и създадените тогава карти е изкривена, тъй като почти всички важни документи, свързани с него, и по-специално със описанието на кораба му, са запазени не в оригинала, а в резюмета и в редактираните произведения.

Дълго след Кахъл, в средата на 60-те години, Хапгуд се връща към темата на картата от Топкапъ. Учуден от богатството ѝ, той го приписва на развита цивилизация от ледниковия период. Въз основа на картите на адмирал Пири, Чарлс Хапгуд твърди, че тези карти запазват познанията за неизвестни цивилизации. Хапгуд използва множество архивни карти, за да твърди, че те показват огромен южен континент, приблизително сходен с формата на Антарктида. Той предположил, че е била извършена смяната на полюсите с 15 градуса преди около 11,600 години и че част от Антарктика тогава е била свободна от лед.

Що се отнася до първоначалната находка на Кахъл,  той изразява съжаление, че фрагментът, открит в музея „Топкапъ“, е единственият от оригиналната карта, включваща Седемте морета (Средиземно море, Индия, Персия, Източна Африка, Атлантическия океан и Червената Море), това е светът в неговата необятност и то описан много по-рано от началото на Великите географски открития.

22пири

Търсенето на другите части от картите на Пири Рейс засега е безплодно.