Ана Гройс, PZdnes.com

Следващата седмица, на 11 октомври Симфонично – оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“ ще поднесе на пазарджишките меломани поредният класически концерт. Този път програма включва произведения на Лудвиг ван Бетховен. От 18:30 часа в концертна зала  „Маестро Георги Атанасов“ ще прозвучат Концерт за пиано № 3 до минор,  оп.37 и Симфония № 8 фа мажор, оп.93. Оркестрантите ще бъдат дирижирани от композитора и диригент Любомир Денев – младши, а солист ще е италианският пианист Алесандро Марано, който е художествен ръководител на Международния фестивал за пиано в Кастролиберо (Италия), президент на асоциацията „Ференц Лист“, професор по пиано в средните училища и асистент-учител в Музикалната консерватория „С. Джакомантион„ на Козенца.

Като носител на награди от национални и международни конкурси за пиано, Марано изпълнява натоварен концертен график, представящ солови рецитали и сътрудничество с известни музиканти в Италия и цяла Европа. Неговото свирене, както и музикалната му интелигентност и висока мотивация, са високо оценени от всички професори.  С много солидна техника на пиано, Марано е похвален за своята сериозност и чувствителност, както и за дълбочината на музикалните му интерпретации. Една от страстите на виртуаза е неговото изучаване и изпълнение на произведенията на Лисц, по-специално на тези, които са по-малко известни. Неговият репертоар включва дванадесетте преписи на Евтоди на екзекуцията, Хармоничните поети и религии, както и пълните парафрази и транскрипции от оперите на Верди. Той изпълнява и записва всички концерти за пиано на  Бетховен под ръководството на Maestro Lodi Luka, като приема транскрипцията за струнен оркестър на Vinzenz Lachner.

Гост диригентът на концерта Любомир Денев – син е главен диригент на младежкия симфоничен оркестър, Филхармония „Пионер“, с който изнася концерти в Германия, Унгария, Сърбия, Гърция, Турция и България. Сред най-важните изяви на оркестъра е тази в Young Euro Classic през 2016 г. в Концертхаус, Берлин. От 2012 г. Любомир е диригент на Sofia Session Orchestra и един от собствениците на Four For Music. До сега със Sofia Session Orchestra Денев е осъществил над 200 звукозаписи на съвременна и филмова музика за целия свят. Сред композиторите, които Любомир Денев е записвал са: Енио Мориконе, Алън Силвестри, Браян Тайлър, Томас Бергерсен, Марио Григоров и др. Като гост диригент Любомир Денев е осъществявал записи със Симфоничния оркестър на БНР и Биг бенд на БНР.

Произведения, аранжименти и оркестрации на Денев – син са изпълнявани в САЩ (Miami University), Германия и България. През 2017 г. Денев записва албум от 7 симфонични произведения поръчани от музикалния продуцент Ози Башири. Любомир е автор на филмова музика за български телевизионни и кино продукции. Носител е на множество награди и отличия по композиция от България. В момента е докторант в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където е завършил с магистърска степен оперно-симфонично дирижиране. Посещавал е майсторски класове на проф. Колин Метерс и Литовски държавен симфоничен оркестър, както и на Мартин Окервал и Симфоничен оркестър на гр. Пазарджик.