Първи национален събор на новоучредената Българска национална гайдарска асоциация се състоя днес в София. Неин председател е гайдарят Петър Янев, когото видяхме и тази година на гайдарското надсвирване в Равногор. В Управителния съвет на асоциацията е и роденият в Брацигово културолог Георги Мишев.

Този инструмент е сакрален. И всички български инструменти са сакрални. Но гайдата само винаги се е използвала за връзка между материалното и духовното. Има останали такива практики. Нестинарството – само на гайда и на тъпан нестинарят може да изпадне в транс и да влезе в огъня. – заяви гайдарят Петър Янев.

Над 200 гайдари от цялата страна се събраха в столицата. Асоциацията е първа по рода си организация, обединяваща изпълнители на гайда от различни фолклорни области на България. Сред учредителите на сдружението са известните гайдари Петър Янев, Костадин Илчев, Тодор Кайков, Димо Железов, Веселин Козарев, Румен Стоянов, Валя Балканска.

В асоциацията са представени изпълнители както на родопската каба, така и на джура гайда. Основателите заявяват, че са обединени от идеята за съхраняване на българския фолклор и популяризиране на гайдарското изкуство. На събора бяха обсъдени въпроси, свързани с разгръщане на пространството за творческа изява на изпълнители, автори и майстори на гайдата. Сред гостите бе и президент Петър Стоянов, който заяви: Бил съм, кажи речи, в целия свят и съм видял вече какво ли не на моята възраст. Да знаете, няма нищо по-хубаво, по-красиво, по-затрогващо, по-българско от сто каба гайди, когато тръгнат от Рожен планина и засвирят заедно.