„Историята е полезна, не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето”

Жан-Батист Сей

 Д-р Ана Рабаджийска

С дълбока любов и преклонение към миналото и родните корени, със знание за настоящето и надежда за бъдещето отново учениците на Профилирана математическа гимназия „Константин Величков” се включиха в поредния, XXV-ти национален ученически конкурс „Родолюбие”.

Юбилейният конкурс се проведе под надслов „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в Европейския съюз“. До националния кръг бяха допуснати 122 ученически разработки.

На 10 ноември 2017 г. във Военно историческия музей гр. София, в присъствието на председателя на Синдиката на българските учители – Янка Такева, заместник министъра на МОН – Таня Михайлова, главения експерт  в отдел „Общо образование” към МОН – Радостина Николова, представителя на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – проф. д-р Красимира Табакова и мн. други, бяха наградени  участниците в тазгодишния ученически конкурс.

Церемонията по награждаването започна с връчването на грамоти на ученичките Екатерина и Петя Попови от 11 в клас на математическата гимназия. Със своето емоционално и задълбочено изследване, озаглавено „Истината за Батак”, те представиха чрез сайт историческото минало и настояще развитие на родния си град и заслужено получиха специалната награда на Историческия факултет на Софийския университет. Сред отличените бяха и още две ученички на гимназията – Иванка Шопова и Николета Чомакова от 12 д клас.

В своите презентации те проследиха част от местната история, свързана с паметник в с. Попинци и легендите за Овчите хълмове край с. Черногорово. С дългогодишните си изяви по „Родолюбие” възпитаниците на гимназията доказват, че любовта към историята, проучването и съхранението на родните корените, възраждането на традициите и обичаите са богатство, което ще пренесем в бъдещето.