Западните Балкани вече са тема от изключително високо ниво, интересът на страните е много голям, посочи премиерът Бойко Борисов пред журналисти на Световния икономически форум в Давос. Той подчерта, че регионът ни има рядък шанс да формира модел, от който другите държави да се поучат.

 Министър-председателят коментира и вота на недоверие, внесен от БСП, който тази сутрин парламентът отхвърли. Борисов каза, че уважава правото на опозицията да използва вота на недоверие, но разкритикува избора това да се прави точно в двата дни, през които голяма част от българските министри председателстват Съвети в Брюксел, което е част от ангажимента ни като председател на Съвета на ЕС. Премиерът Борисов подчерта, че не само Балканите, но и големите ни други съседи чакат да направим много по време на нашето председателство.

 По повод дискусиите около ратифицирането на Истанбулската конвенция министър-председателят посочи, че ако има референдум, той трябва да е „за“ или „против“ насилието над жените и децата, защото в документа няма дефиниции в противоречие с българската Конституция. „Винаги съм работил в диалог с обществото, с църквата, с мюфтиите затова помолих колегите да не бързат с вкарването й в зала, да направим още веднъж обсъждане. Убеден съм, че ние като държава с морал и хуманност, не може да не защитим жените и децата“, каза Борисов и допълни, че при съмнения за въвеждане на термини, несъвместими с българското законодателство, конвенцията може да бъде ратифицирана с резерви.

 „От БСП са двулични – в Европа говорят едно, в България друго. Жалко е да лъжеш и да плашиш българските граждани, а пред Европа да се правиш на европеец“, смята Борисов, който е убеден, че конвенцията е за закрила на слабите, на децата и жените. „Не мога да допусна, че България е от малкото държави, в които изобщо се води подобен дебат“, каза премиерът. Той посочи, че ще проведе среща с представители на БПЦ, за да обяснят какво точно в текстовете на Конвенцията ги притеснява.