Предложения от инициативни комитети и общини за включване в националния план за честването на 100 години от Първата световна война през 2018г., ще бъдат обобщени и изпратени до Министъра на отбраната. Това съобщи на днешното заседание на Областна комисия „Военни паметници“ заместник областният управител Петър Белчев. Постъпили са предложения от общините Пазарджик, Велинград, Септември, Брацигово, Батак, Белово, Стрелча, Панагюрище и Пещера. Предложенията предвиждат организиране и провеждане на мероприятия свързани с Първата световна война и участието в нея на бележити личности от региона, ремонт и изграждане на военни паметници.

По време на заседанието беше представен макет на идейния проект за паметник на военните кореспонденти в гр. Пазарджик. Проектът е дело на пазарджишкия скулптор-художник Леон Бабачев. Необходимите финансови средства за изработка и монтаж на паметника са 12 300лв. Отпуснатите финансови средства на община Пазарджик от Министерство на отбраната са 5000лв. Ще бъде разкрита банкова сметка за набиране на дарения, предстои и обсъждане с експерти от страна на инициативния комитет за подходящо място в центъра на града.

Председателят на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Пазарджик, Трифон Калпаков, покани гражданите и институциите да се включат в поклонението пред паметника на 27 Чепински полк, което традиционно се провежда през м. февруари, по повод годишнината от битката при Булаир.

На заседанието присъства Илияна Дамянова – Старши експерт в дирекция „Социално политика“ в Министерство на отбраната, представители на областно военно окръжие Пазарджик, директори на музеи от областта, представители на общините, на военно-патриотични неправителствени организации и представители на инициативния комитет за изграждането на паметника на военните кореспонденти.

30макет