Перничанката Мария Любомирова иска да осинови питбула- убиец от Мокрище. Ето какво написа тя в социалната мрежа:

Приятели здравейте! Пиша в с молба. От Перник съм и от няколко дни чета за трагедията с детето. Съболезнования и мир на душичката му. Молбата ми към вас е следната. Моля, ако някои от вас има кординати на собствениците на кученцето или ги познавам, нека ги сподели. Желая да осиновя кучето,за да не бъде приспано и живота му да е по-добър от тук насетне. Ако някои има кординати нека сподели. Благодаря ви, бъдете здрави.

Преди това обаче подобно предложение излезе и от страна на PAW- Pazardjik Animal Welfare, най-вероятно това е породило и желанието на Мария Любомирова да вземе животното – убиец.

 Часове наред говорихме с полиция и прокуратура, също така лично се срещнахме с директора на БАБХ г-н Петко Митев. Накратко: днес от БАБХ на мястото е ходил ветеринар, който ни увери, че кучето не е било малтретирано, а подутината която се коментира е стара травма. ( От селото също ни бяха казали за това). Обещаха ни утре да ни заведат при кучето да го видим поне и занесем храна, но категорично отказаха да ни го дадат или изобщо кучето да бъде придвижвано където и да е докато не мине 14 дневният карантинен срок!

Хора, информация по случая с кучето от с.Мокрище! Днес разговаряхме по телефона с полиция, прокуратура и БАБХ Пазарджик с молба, като доброволци да съдействаме и помогнем на кучето, като го настаним в клиника за изселвания и лечение. От прокуратурата ни казаха, че нямат отношение към животното и че от БАБХ има предписание и в момента те са отговорни за кучето. След разговора стана ясно, че са заляти с имейли от организации и зоозащитници, т.е знаят, че случаят се следи от много хора. Първо ни увериха, че кучето няма да бъде евтаназирано! По закон трябва да бъде изолирано за период от две седмици, за да се изключи заразяване с бяс.
 
В Пазарджик няма приют или място, където това да бъде изпълнено затова кучето ще остане на място следващите 14 дни под наблюдение от ветеринар. Началото на другата седмица кучето ще бъде прегледано от етолог, който ще установи дали кучето има поведенчески проблеми. Имаме уверението им че ще ни държат в течение какво се случва с кучето през това време и че никой както БАБХ, така и собствениците на кучето нямат право да предприемат други мерки освен наблюдение на кучето. След изтичане на 14 дневния карантинен срок пак по закон кучето трябва да бъде настанено в приют.
 
Такъв в Пазарджик няма. Тогава ще търсим съдействието им пак с надежда да ни разрешат да се погрижим за кучето. Също така имаме разрешение да отидем да видим кучето, както и да занесем храна и постелки, но да не влизаме в контакт с него. От полицията казаха, че полицаи вчера са ходили два пъти да хранят кучето. С две думи: трябва да изчакаме 14 дни, оценката на етолога и след това да опитаме да вземем кучето. Повече информация после, когато отидем да го видим.