Гинка и Славчо Върбакови от години живеят в София. Жилищата, които са обитавали в Пазарджик са били продадени преди две години, а в момента с този край ги свързва само бизнесът им, тъй като фирмата им притежава три фотоволтаични парка у нас – в Априлци, в панагюрското село Елшица и „Хаджийски ливади“ около Пазарджик.

Свързахме се с адвокат Иво Лулчев, който е правил регистрацията на първите им фирми в Пазарджик. В момента фамилията има десетина фирми, сочи справка в Търгорския регистър. Причината да наемат преди години Лулчев е фактът, че са състуденти от Югозападния български университет „Неофит Рилски“. Той е завършил там право, Гинка – педагогика, а Славчо Върбаков има диплома за математик.

Те са много авторитетни хора, имат сериозни възможности и за мен не е странно, че са тръгнали да правят такава сделка, каза Лулчев. Не са подставени лица, живеят от години в София. Не поддържаме връзка от много време, поясни юристът.

В съвета на директорите на „Инерком груп“ са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани – Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни – фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия. Върбакова е член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.