Двама лишени от свобода са извършили въоръжено нападение над служители от Софийския затвор и са осъществили бягство, съобщиха от Министерството на правосъдието. Нападението е станало този следобед, в 15,45 часа. В момента се извършват необходимите процесуално-следствени действия и издирвателни мероприятия.

Избягалите са Радослав Колев, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години, за убийство; и Владимир Стефанов, рецидивист, осъден на 30 години затвор за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

03владимир

По информация на NOVA TV Владимир Пелов влиза в затвора през май 2016 година. Излежава 30 години затвор за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете и стрелба по полицаи през 2011 година. Пелов е изключително умен и комбинативен, стана известен, след като беше приет с най-висок успех  в специалност „Екология“ в Софийския университет, докато излежава 15-годишна присъда за убийство на сараф. Освободен е предсрочно за добро поведение и тогава заедно с още двама души извършва въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград. Съучастниците му са заловени, той успява да избяга като краде автомобил с жцяло семейство вътре. При опит да го заловят стреля и по полицаи. Именно за всички тези престъпления получава 32 години и ги излежава до днес преди да избяга. Докато тече делото му, през 2013 година е пуснат под домаше арест заради глаукома. През 2016 г. е върнат в ареста , защото е уличен в две убийства – на братя от Ботевград.

03радослав

27-годишният Радослав Колев е имал проблемно детство и има непоносимост към хора с различна сексуална оиентация. Затова и през 2015 година убива 53-гоишен служител на НАП-София именно заради сексиуална закачка. Убийството става по особено жесток начин данъчния е смазан с чук и рязан с нож. Колев опитва да заличи следите като пробва да убие и интимния партньор на данъчния, но мъжът оцелява въпреки многото рани нанесени с нож. Пред съда признава вина. Осъден е на 26 години затвор.

По непотвърдена информация на NOVA двамата криминално проявени са били въоръжени, а извън затвора за бягството са им помогнали други въоръжени и маскирани.

На място в затвора са изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР. Координират се действия с МВР за издирване на бегълците.