С погача и мед посрещнаха гостите на тържеството по повод на половинвековния юбилей на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии, възпитаниците на школото. Голямата зала на ДКТ“Константин Величков“ се изпълни от бивши и настоящи ученици и преподаватели. Събитието бе уважено лично от вицепрезидент Илияна Йотова и областният управител Стефан Мирев. Те седнаха един до друг, а до тях беше и директорът на гимназията Тодор Джамбов.

20джамбов20мирев

В приветственото си слово директорът на училището Тодор Джамбов подчерта, че възпитаниците му са креативно мислещи хора, които съзнателно са избрали своя път. За първи път в историята на българското образование иновативното училище прилага метода на сугестопедията, въведен и разработен от д-р Георги Лозанов и придобил известност в чужбина. Учениците имат възможност да провеждат практическите си занятия в апълно реална работна среда, благодарение на фирмите – партньори и работодателски организации. Юношите и девайките напускат училището с професия, която може да им осигури развитие и много добро бъдеще в сферата на химичните и хранителните технологии. А това се дължи и на преподавателския екип, който е изключително добре подготвен и дава шанс на всеки ученик да напредне в знанията и уменията си.

„Взаимната връзка между образованието и бизнеса трябва да се поощрява.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си за 50-годишния юбилей на Професионална гимназия по химични и хранителни технологии в град Пазарджик.

 „Това е една от най-значимите професионални гимназии в цяла България, която подготвя кадри за хранително-вкусовата, химическата, фармацевтичната и парфюмерийната индустрия“, отбеляза вицепрезидентът. По думите й гимназията е добрият пример, че свързването на обучението с бизнеса и работодателите е партньорство, което гарантира качеството на образованието и сигурността за професионална реализация.

„Промяната започва от училища като вашата гимназия и показва, че дуалната система е добрата система за развитие на нашите деца. Тази промяна се случва благодарение на хора като Вас – отлично подготвени кадри и смели експериментатори.“ С тези думи Илияна Йотова поздрави директора – Тодор Джамбов, преподавателите и партньорите на гимназията.

 „Освен храм на знанието, класната стая е и мястото, в което се учим да бъдем истински хора, учим се на толерантност и взаимно уважение“, отбеляза вицепрезидентът.

 „Няма бариери, когато мечтите са големи и светли. Когато сте изпълнени с човешка доброта, нищо не е невъзможно“,  обърна се Илияна Йотова към възпитаниците на гимназията, която е в списъка на иновативните училища.

Вицепрезидентът връчи юбилейни грамоти на най-успешно представилите се участници в конкурса за есе и рисунка. Специална грамота бе дадена и за принос към издигане авторитета на училището и активно участие в извънкласни дейности.

 Тържеството, чието мото бе „С любов и доброта – единни към напредък“, завърши със спектакъл за добрите дела, надеждата и приятелството, представен от театрално студио под ръководството на Елисавета Кланска – старши учител по английски език. В спектакъла участваха и деца в неравностойно положение и с увреждания. Училището се слави с богатия си извънкласен живот, като ежегодно в него се прави Коледен бал, Ден на ученика, дни на творчеството, като учениците се включват и в Националния маратон на четенето. Сред възпитаниците на училището има и много наградени от участия в национални и местни конкурси.

20йотова-салон20йотова-мирев20йотова