Романът „Отлъчване“ ще бъде представен в Пещера от автора Николай Терзийски на 21 май 2018 г. от 17:30 ч. в залата на ресторант „Хийт“. Срещата е точно месец след като младият писател получи голямата награда в категория проза от конкурса Южна пролет 2018 г. Книгата излезе миналото лято, издадена от „Жанет 45“, а в края на годината сайта „Аз чета“ я постави сред десетте най-важни книги, излизали на български език през 2017 година.

Николай Терзийски е роден в Смолян през 1983 година, завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2005 г., две години по-късно получава магистърска степен от Философския факултет на университета. От началото на 2003 г. работи като журналист в продуцентска компания „Седем-Осми“. През 2014 г. създава интернет блога Терзилъци, в който публикува свои произведения – кратки и средно дълги разкази, хумористични есета, политическа сатира, публицистика, ревюта за книги.

Именно връзката на автора с Родопите е в сърцето на неговия дебютен роман „Отлъчване“. Историята в книгата черпи от мистиката и магията на тази планина, а авторът залага в основата ѝ фрагменти от своите детски спомени и изживявания. В центъра на всичко е една гора край Смолян, която след излизането на книгата Николай Терзийски и Иван Кулеков се опитват да открият без успех. От това пътуване обаче се ражда кратък филм на Иван Кулеков, който ще бъде показан на представянето на „Отлъчване“ в Пещера.

Но „Отлъчване“ не е само книга за Родопите. Тази книга е лабиринт от истории. Истории за за самотата на единствените деца, за вглъбеността в миналото и за илюзиите на бъдещето, за отхвърлянето на обикновеното и търсенето на неповторимото, за оцеляването на духа във времето, за това от къде идваме. В нея се събират осем разказа на герои от различни времена, които се преплитат и се превръщат в родова сага, обединена от една далечна нереализирана любов.