Извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие и храни се е състояло днес в народното събрание, а повод за това е недоволството на розопроизводителите. На заседанието са взели участие кметовете на двете най-засегнати от проблема общини – Брацигово и Стрелча, Петко Петков и Стойно Чачов.

Те са настояли да бъдат взети спешни мерки за преодоляване на кризата в сектора. Присъствалият на срещата министър на земеделието и храните Румен Порожанов е поел категоричен ангажимент да бъдат предприети спешни действия в защита на българските розопроизводители. По време на заседанието на комисията, министър Порожанов е обявил, че вече се обмисля и създаването на специален закон за розата.

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по подозрение за наличие на картелно споразумение в отрасъла на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и сваля цените. Това съобщи Манолова при срещата си на масива между Сопот и Карлово с местните производители на маслодайна роза вчера, които я сигнализираха за ниската цена за изкупуване на продукцията им, съобщиха от пресофиса на обществения защитник.

Според омбудсмана е много притеснителен фактът, че седмици преди активното предаване на розовия цвят и преди кампанията се изяснява каква ще бъде цената, както и обстоятелството, че тя е еднаква за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството на розовия цвят.

Обещаната при края на кампанията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, но може и да е повече, по 50 ст./кг., подчертава в изявлението си омбудсманът нуждата стопаните да се обединяват в кооперативи, за да защитават интересите си заедно. Манолова заяви, че е разговаряла и с ръководството на Националната агенция по приходите да започнат проверки на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лв., а при установени нарушения да бъдат налагани сериозни санкции.