Ана ГРОЙС, PZdnes.com

На официална церемония днес беше прерязана лентата на напълно обновеното общежитие на Спортното училище в Пазарджик. Сградата днес изглежда с напълно нов облик –  санирана и боядисана отвън и напълно реконструирана отвътре. Напълно е сменено обзавеждането на спалните и на общите помещения, баните и санитарните възли са ремонтирани изцяло и отговарят на всички съвременни стандарти. „Днес е поредният хубав ден за нашия град“ – това заяви кметът на общината Тодор Попов и припомни колко мизерна беше само преди няколко месеца физическата среда за децата, настанени в общежитието. „Те не заслужават това – категоричен бе Попов и допълни, че има специално отношение към тези деца, които трябва да имат равен шанс, а живеейки в тази добра физическа среда те ще бъдат много по-мотивирани да учат и да постигат добри резултати“.

Общежитието е с капацитет 220 места, към момента са настанени 170 ученици от всички средни и професионални училища на територията на града. Сградата разполага на всеки етаж с малка кухня – трапезария и със стая за самоподготовка. Стаите са с 2 или 3 легла и самостоятелен санитарен възел. Обезпечена е с пожароизвестяване и видеонаблюдение.

„Има нещо величаво и сакрално в благородното дело да съградиш училище, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното е да го предадеш на поколенията да продължат делото. Такова дело е нашето училище и общежитие „– каза директорът на СУ „Георги Бенковски“ в Пазарджик Наталия Александрова и благодари на общинското ръководство за облика и образователната среда на училището, което ръководи и в което се обучават над хиляда ученици от цялата община. Александрова благодари и за пълната реконструкция на ученическото общежитие, превърнато днес в привлекателно, сигурно, красиво и защитено място и пое ангажимент с общи усилия да се запази, поддържа и обогати материалната база. Кметът на общината благодари за взаимното уважение и хармоничните отношения между директора на СУ „ Георги Бенковски“ Наталия Александрова и на Спортното училище – Георги Георгиев.

Двете училища съвместяват учебните занятия в една сграда и аз оценявам тази колегиалност и добро отношения – категоричен бе Попов. В Спортното училище в Пазарджик се обучават близо 120 ученици в осем вида спорт, като за онези от тях, които са от по-отдалечени населени места, е осигурено напълно безплатно настаняване в общежитието. За пътуващите има и безплатни карти за транспорт. Спортното училище е единственото в региона, което осигурява и униформите на своите възпитаници –  пълен комплект спортни екипи, които учениците носят с удоволствие.

От 21 юни започват приемните изпити за следващата учебна година, а както вече стана ясно през новата учебна година ще има обучение и по нови видове спорт –   баскетбол, кикбокс, карате, колоездене, тенис на корт и лека атлетика. В приема за школото са още спортовете футбол, бадминтон, волейбол, тенис, художествена гимнастика, плуване, модерен петобой, джудо, бокс. Спортното училище е важен проект за общинското ръководство, който се реализира паралелно с другите важни проекти за развитието на волейбола и футбола в общината. През последните години кметът и екипът му полагат доста усилия за да осигурят добро образование и интерес към училището.

Освен квалифицирана подготовка, Спортно училище – Пазарджик предлага на учениците си общежитие и столово хранене. На разположение на учениците са спортните бази в града, а скоро и в училището ще бъдат готови спортните терени а учениците ще имат възможност да провеждат тренировките си на открито.

Ремонтните дейности на общежитието бяха извършени по Проект „Обновяване и модернизиране на образователната инфраструктура в град Пазарджик – общежитие на СОУ „Георги Бенковски“, ОУ „Любен Каравелов“, СОУ „Димитър Гачев“, СУ „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Христо Ботев“. Тодор Попов обяви още, че само от началото на годината са инвестирани над три милиона лева в спортни съоръжения.

07тодор107общежитие1 07общежитие2 07общежитие3 07общежитие4