Литературният критик Никола Иванов ще представи Пазарджик на стартиращият официално тази вечер литуратурен фестивал „Пловдив чете“.

Утре в 18.00 часа,  в Културен център „Тракарт“ (подлез Археологически) издателство „Летера“ ще направи музикално-поетична премиера на стихосбирката „Приближаване до взрива“ с участието на автора Атанас Капралов и творческите му приятели композиторът Хайгашод Агасян, литературният критик Никола Иванов и художникът Владимир Запрянов.

Около 40 български издателства ще предложат най-новите и най-добрите си заглавия в Алея на книгата Пловдив. Отново на площад „Централен“ са разположени 14 шатри, пълни с най-интересното от българската и чуждестранна литература. За първа година ще бъде изграден и специален Литературен кът ПЛОВДИВ ЧЕТЕ към Алея на книгата. В часовете от 17.30, 18.30 и 19.30 от 13 до 16 юни ще тече литературна програма, която се организира съвместно с Асоциация „Българска книга“. По традиция се очаква повечето издателства да продават книгите с отстъпка.

Литературната програма на „Пловдив чете“ започна на 10 юни 2018 г. Официалното откриване днес ще стартира с приветствено слово от Министъра на културата Боил Банов ( от 20:00 часа на Античния театър). Тогава ще бъдат връчени и престижните награди „Орфеев венец“ – за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще се наслади на известни хитове на група ФОНДАЦИЯТА с участието на големите български музиканти: Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

В рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“ Министерството на културата и Община Пловдив ще връчат тазгодишните национални награди „Христо Г. Данов“. Категориите са 9 (с 18 подкатегории), а страстите около наградите и очакванията на специалисти и публика са както винаги високи. Ще се състои и връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.