Пазарджик се включва в протеста на автобусните превозвачи днес, проверете дали автобусът ви ще пътува между 14:00 и 15:00 часа

Част от фирмите, които ползват и спират на Автогара Пазарджик ще се включат в  протеста на автобусните превозвачи. В стачката ще участват превозвачи от всички големи градове, като курсове между 14:00 и 15:30 ч. няма да се изпълняват от част от фирмите. Ще бъдат спрени само част от междуградските линии, вътрешноградските засега няма да бъдат спирани, защото ще се създаде голям хаос, коментират превозвачи. Продажбата на билети не е спряла, въпреки обявения протест. Хората, пътуват спокойно от и за Автогара Пазарджик. Тези, които вече имат билети, и по-късно днес няма да могат да пътуват, ще бъдат обезщетени, обявиха протестиращите компании. На продължилото 4 часа заседание на Транспортната комисия вчера тежкотоварните и автобусните превозвачи и депутатите се изпокараха за Законопроекта за автомобилната камара.

Законопроектът, съставен от 12 народни представители, е подкрепен от само две браншови организации – Съюзът на международните превозвачи и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Те бяха обвинени, че зад гърба на всички останали хиляди фирми са работили по законопроекта, лобирайки за корпоративни интереси. Смятат, че целта е да се овладее сектора и посочиха, че само 700 фирми са се подписали под закона, а всички останали 13 700 не са.

Накратко, законопроектът предлага Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и ще контролира дали фирмите спазват закона. Според протестиращите, обаче, ако се дадат такива правомощия на Камарата, това ще означава фирми-конкуренти да контролират други фирми-конкуренти.

Фирмите Ивкони и Транссервиз няма да продават билети от 14:00 до 15:30 ч., те ще блокират и изхода на Автогарата.